Syp Wynia Premium Corner

Ceuta bewijst juist dat illegale immigranten goed zijn tegen te houden

01 augustus 2018

Het was lange tijd gangbaar om de massale immigratie uit Azië en Afrika naar Europa te bejegenen met een mengeling van optimisme, humanisme en fatalisme. De immigratie zou een culturele en economische verrijking betekenen voor het ontvangende continent, dat aan vergrijzing en krimp ten onder dreigde te gaan.

De immigratie diende te worden verwelkomd om de landverhuizers een veilig heenkomen, dan wel een betere toekomst te bieden. En wie dan nog niet overtuigd was, kreeg te horen dat het toch niet tegen te houden is, of dat immigratie nu eenmaal van alle tijden is. Als het al geen zegen was, dan was er toch niets aan te doen.

De aanprijzing van de massale immigratie uit Azië en Afrika als welkome verrijking, dan wel als probaat middel tegen vergrijzing, zijn door de praktijk voldoende weerlegd. Dat geldt in toenemende mate ook voor het fatalistische argument ‘dat ze toch niet tegen te houden zijn’.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Word abonnee

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner
Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.