europese unie

Duitsland opgelucht om nieuw immigratie-akkoord met Spanje

08 augustus 2018Leestijd: 2 minuten

Duitsland en Spanje hebben een nieuw immigratie-akkoord gesloten. Vanaf nu mag de Duitse regering immigranten terugsturen naar Spanje.

Het gaat om asielzoekers die via Spanje zijn binnengekomen en daar asiel hebben aangevraagd, aldus een woordvoerder van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken. Volgens haar hoeft de Spaanse regering er niets voor terug.

Akkoord is overwinning voor immigratiekritische Seehofer

Asielzoekers die minder dan 48 uur in Duitsland zijn, kunnen worden teruggestuurd. Volgens de Spaanse overheid maakt het akkoord deel uit van een aantal afspraken die zijn overeengekomen tijdens de migratietop van de Europese Unie (EU) in juni.

Het was eerder alleen mogelijk om immigranten in Duitsland terug te sturen als ze vanuit een veilig EU-buurland waren binnengekomen en geen asiel hadden aangevraagd in Duitsland. Het nieuwe akkoord is een overwinning voor de Duitse minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU), die eerder deze maand overhoop lag met de Duitse bondskanselier Angela Merkel over het al dan niet terugsturen van immigranten. Seehofer wil dat wel, maar Merkel was er niet happig op. De ruzie ontaardde bijna in de val van de Duitse regering.

Spanje gaat gebukt onder een golf van asielzoekers die vanuit Afrika Europa binnenkomen. In de eerste vijf maanden van dit jaar kwamen 19.000 immigranten vanuit het Afrikaanse continent Spanje binnen. Volgens cijfers van de VN-organisatie voor Migratie heeft Spanje 40 procent van het totaalaantal asielzoekers in Europa te verwerken gekregen. Het Zuid-Europese land verslaat inmiddels Italië, dat eerder als het voornaamste land van binnenkomst gold.

De Duitse regering zou gelijksoortige overeenkomsten willen sluiten met Italië en Griekenland. Volgens de woordvoerder wordt daar nog onderhandeld, aangezien zowel Italië als Griekenland er wel iets voor in ruil wil hebben.

Spaanse regering maakt immigratie tot speerpunt

Minister Altmaiers visie op Europa

Peter Altmaier (CDU), de Duitse minister van Economische Zaken en Energie, houdt donderdagavond 6 september 2018 de tiende HJ Schoo-lezing van Elsevier Weekblad. Hij geeft hierbij zijn visie op de actualiteiten in de Europese Unie. Klik hier voor informatie en tickets.

Merkel spreekt zondag met haar Spaanse collega premier Pedro Sánchez, die samen met zijn socialistische regering immigratie een van zijn speerpunten maakte. Kort nadat hij aan zijn nieuwe ambt was begonnen, accepteerde Spanje bijvoorbeeld de komst van de Aquarius, het controversiële ngo-schip met 629 migranten aan boord dat noch in Italië, noch in Malta mocht aanmeren.

Twee weken geleden werd de Spaanse exclave Ceuta opgeschrikt door een bestorming van zo’n achthonderd immigranten. Dat ging gepaard met grof geweld: er werden onder meer vlammenwerpers en ongebluste kalk ingezet. Die laatste stof kan gevaarlijke brandwonden veroorzaken. Van de vele honderden immigranten wisten 602 daadwerkelijk de exclave Ceuta in Marokko binnen te dringen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.