EU wil ‘snel 500 miljoen euro in Afrikafonds’

21 juni 2018Leestijd: 3 minuten
Archiefbeeld van Afrikaanse migranten bovenop het grenshek bij het Spaanse Melilla in 2015 - AFP

Geen enkel land in Noord-Afrika toont vooralsnog bereidheid of interesse om migranten op te vangen die uit de Middellandse Zee zijn opgepikt. ‘Nog niet,’ zei Europees Commissaris voor Migratie Dimitris Avramopoulos donderdag. Er is  een plan dat EU-leiders willen uitwerken.

Het idee is om economische migranten van vluchtelingen te scheiden op ‘ontschepingsplatforms’ buiten de Europese Unie (EU), bijvoorbeeld in Tunesië. Hoewel er veel juridische haken en ogen aan zitten, is er voor dit plan brede steun in Europa. Ook het Nederlandse kabinet is voor.

Het wordt geen Guantánamo Bay, de Amerikaanse marinebasis op Cuba waar mogelijke Al-Qa’ida-strijders en Taliban-aanhangers vastzitten, maar een veilige plek vanwaaruit mensen die recht hebben op bescherming kunnen worden herplaatst in Europa door de VN-organisaties IOM en UNHCR, zegt Avramopoulos. ‘Het Vluchtelingenverdrag van Genève is onze leidraad.’ Voor economische migranten wordt volgens hem een ‘waardige terugkeer’ geregeld.

Lees ook de column van René van Rijckevorsel: Drastische ingrepen zijn nodig in immigratiecrisis 

De Europese Commissie organiseert zondag een informele minitop met de leiders van minstens tien EU-lidstaten om oplossingen voor het migratievraagstuk te vinden. Ook premier Mark Rutte (VVD) is daarbij.

Voorzitter van de Europese Commissie Jean-Claude Juncker liet weten dat hij de bijeenkomst organiseert ‘om in de aanloop naar de komende Europese Raad op 28 en 29 juni samen met een groep staatshoofden en regeringsleiders van belangstellende lidstaten op zoek te gaan naar Europese oplossingen’.

‘Bergen verzetten’

‘Samen kunnen we bergen verzetten,’ zei Avramopoulos, die waarschuwde dat de toekomst van Europa op het spel staat. Niet alleen de Europese grens- en kustwacht wordt fors uitgebreid, ook zou het Europees Ondersteuningsbureau voor asielzaken (EASO) moeten worden uitgebouwd tot een echte ‘asielautoriteit’.

De EU-lidstaten moeten verder meer doen om de oorzaken van illegale migratie vanuit Afrika weg te nemen, vervolgde de Griek. Er is een tekort van 1,2 miljard euro in het Afrika-fonds van de EU. Hij riep de lidstaten op om er snel 500 miljoen euro in te storten.

Avramopoulos maande de lidstaten verder om zogenoemde terugkeerbesluiten van uitgeprocedeerde asielzoekers ook echt uit te voeren en meer te doen tegen het gereis van asielzoekers door de Europese Unie.

Lees ook over dit onderwerp: Rutte wil bemiddelen in Europese migratiecrisisRutte na de ministerraad

Crisis in Duitsland

Vanwege dat laatste heerst in Duitsland een crisissfeer. Bondskanselier Angela Merkel staat daar onder grote druk om voor het eind van de maand met een Europees migratiebeleid voor de dag te komen om daarmee de migrantenstroom te beheersen. De conservatieve, Beierse vleugel van de Duitse christen-democraten heeft gedreigd met een breuk met Merkel en dus met een regeringscrisis over het migratiebeleid. Als Europa niet snel met een gezamenlijke aanpak komt, zou Duitsland in juli moeten beginnen zelf migranten aan de grens weg te sturen. Merkel wil dat absoluut niet en ijvert voor een Europese aanpak.

Maar de EU-landen zitten al jaren in een patstelling over het migratievraagstuk. Vooral de zogeheten Visegrad-landen (Polen, Tsjechië, Slowakije en Hongarije) willen niets weten van een verplichte hoeveelheid op te nemen migranten en spreken zich vaak uit tegen Brusselse invloed.

Door integratie wil Duitser verleden afwerpen, schreef Jelte Wiersma eerder