Spanje

Migranten bestormen Spaanse enclave met bruut geweld

26 juli 2018Leestijd: 2 minuten

Ongeveer zeshonderd immigranten uit Sub-Sahara- landen zijn in Marokko de Spaanse enclave Ceuta met geweld binnengedrongen. Daarbij zijn onder meer vlammenwerpers en ongebluste kalk gebruikt.

De politie werd in de vroege ochtend verrast door de bestorming, waarbij zij werd bekogeld met stenen en uitwerpselen. Ook namen immigranten agenten onder vuur met zelfgemaakte vlammenwerpers en ongebluste kalk. Die laatste stof kan gevaarlijke brandwonden veroorzaken.

Het geweld was ‘ongekend’, zei een politiewoordvoerder naderhand. Ongeveer achthonderd immigranten deden mee aan de bestorming: 602 van hen wisten zo de enclave binnen de dringen, meldt het Duitse dagblad Die Welt.

Asielzoekers lieten zich juichend afvoeren naar opvangkamp

Volgens het Rode Kruis zijn er 150 gewonden gevallen door de bestorming, onder wie 22 politieagenten. Zestien gewonde asielzoekers zijn in het ziekenhuis opgenomen. Volgens het Rode Kruis raakten 132 immigranten gewond doordat zij over het hek waren geklommen, dat omlijnd is met prikkeldraad. De immigranten verschaften zich met geweld toegang tot de enclave door een 6 meter hoge muur te beklimmen. Anderen werden tegengehouden door de Marokkaanse politie.

De immigranten die de enclave wisten te bereiken, lieten zich juichend vervoeren naar een opvangkamp. De bestorming duurde meer dan een uur. De enclave Ceuta is populair onder immigranten. Vooral jonge mannen uit Afrikaanse landen proberen via Ceuta, en de andere Spaanse enclave Melilla, de Europese Unie (EU) te bereiken.

Ondanks hekken proberen asielzoekers enclave te bestormen

In het opvangkamp in Ceuta is plaats voor zeshonderd personen, maar het zit al geruime tijd vol. Het duurt vaak meer dan een jaar voordat immigranten worden overgebracht naar het Spaanse vasteland. Om Ceuta en Melilla staan hoge hekken, maar toch proberen asielzoekers elke keer binnen te dringen.

De nieuwe Spaanse minister van Binnenlandse Zaken Fernando Grande-Marlaska kondigde na zijn aantreden in juni aan dat hij het prikkeldraad op de hekken wil laten verwijderen. Dat is nog niet gebeurd.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.