Afrika

Migranten bestormen grenshek Spaanse enclave, ‘verrassen’ douaniers

07 augustus 2017Leestijd: 2 minuten

Een groep van meer dan 100 migranten uit Sub-Saharaanse landen is maandagochtend vroeg illegaal de grens tussen Marokko en Spanje overgestoken. Ze bestormden een grensovergang, die normaliter hevig bewaakt wordt, tussen Marokko en de Spaanse enclave Ceuta.

De groep rende maandagochtend met meer dan 100 man door een poort in het hek die normaliter door de douane wordt gebruikt. De aanwezige Spaanse en Marokkaanse grensbewakers wisten niet wat ze overkwam, meldt persbureau Reuters. De douaniers hadden verwacht dat de migranten het hek over zouden klimmen, maar in plaats daarvan gebruikten ze de poort in het hek.

Enige EU-grenzen in Afrika

De migranten zijn daarmee Ceuta, een Spaanse enclave in het puntje van Noord-Afrika, binnengekomen. Migranten bestormen geregeld de grensovergangen bij Ceuta en Melilla om vanuit daar verder de Europese Unie in te reizen.

Ceuta ligt aan de Straat van Gibraltar, Melilla een paar honderd kilometer oostelijker aan de Middellandse Zee. In 1956 raakte Spanje zijn koloniale territorium in Noord-Marokko kwijt, maar wist Ceuta en Melilla te behouden. Marokko beschouwt de twee exclaves als bezet grondgebied. Beide steden hebben ruim 80.000 inwoners. Ceuta en Melilla zijn de enige EU-grenzen in Afrika.

Overbrengen naar Spaans vasteland

De hekken bij beide enclaves zijn zo’n zes meter lang, en zijn afgewerkt met prikkeldraad. Toch lukt het groepen af en toe om de grens illegaal over te steken.

Eenmaal in de enclaves aangekomen, worden ze vaak in tijdelijke opvangcentra geplaatst, en later naar het Spaanse vasteland overgebracht. In sommige gevallen worden ze teruggestuurd naar hun land van herkomst. De asielprocedures duren doorgaans lang.

Bij de grensbestorming van maandagochtend raakten een aantal migranten gewond, aldus het Rode Kruis. Vier van hen werden in het ziekenhuis opgenomen. Het aantal migranten dat gebruikmaakt van deze methode neemt toe. Volgens het Rode Kruis zijn er dit jaar zo’n 7.400 migranten vanuit Ceuta en Melilla naar het Spaanse vasteland overgebracht, in vergelijking met 3.600 migranten in dezelfde periode vorig jaar.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.