Frankrijk

Franse prominenten waarschuwen: ‘nieuw antisemitisme’ door islamitische radicalisering

22 april 2018

Driehonderd Franse prominenten hebben een manifest ondertekend tegen ‘het nieuwe antisemitisme’ in Frankrijk, een gevolg van de ‘islamitische radicalisering’. Ze hekelen de ‘stilte vanuit de media’ en de ‘etnische zuivering’ in sommige wijken.

Het manifest staat in de zondagseditie van Le Parisien.

Politici van links tot rechts

‘We vragen dat de strijd tegen dit democratisch failliet – wat het antisemitisme is – een zaak van nationaal belang wordt, voordat het te laat is. Voordat Frankrijk niet langer Frankrijk is,’ aldus de brief, die door politici van links tot rechts is ondertekend. Zo heeft bijvoorbeeld ex-president Nicolas Sarkozy zijn handtekening gezet, en ook ex-premier Manuel Valls en Bertrand Delanoë (voormalig burgemeester van Parijs). Ook artiesten als zanger Charles Aznavour en acteur Gérard Depardieu ondertekenden de brief, evenals een aantal intellectuelen en Joodse, islamitische en katholieke leiders.

‘Tien procent van de Joodse inwoners van Île-de-France, ongeveer 50.000 mensen, zag zich recent gedwongen om te verhuizen, omdat ze zich in sommige wijken niet langer veilig voelden. En hun kinderen konden niet meer naar school. Er is een stille etnische zuivering gaande in het land van Emile Zola en Clemenceau.’

Aanslagen op Joden in Frankrijk

In het manifest wordt verwezen naar de islamitische aanslagen in Frankrijk in 2015: ‘In ons recente verleden hebben radicale islamieten elf Joden vermoord, en sommigen gemarteld, omdat ze Jood waren.’ Die specifieke aanslag werd gepleegd in de Parijse supermarkt Hyper Cacher. Maar ook onlangs werd de Joodse vrouw Mireille Knoll, ooit ontsnapt aan de Holocaust, vermoord in Parijs. Ze werd in maart dood aangetroffen in haar appartement, en had 23 messteken en was deels verkoold. Het Openbaar Ministerie in Parijs sprak al gauw van een antisemitisch misdrijf. De vrouw was 85 jaar oud.

Tot slot hekelt het manifest dat een deel van de Franse elite de islamitische radicalisering en het daaruit voortvloeiende antisemitisme, beschouwt als een uitdrukking van een ‘sociale revolte’. De brief richt zich, naast het ‘oude antisemitisme van extreem-rechts’, ook op extreem-links: ‘Die vond in het antizionisme een alibi om de beulen van Joden tot slachtoffers van de maatschappij te maken.’

De Franse Joodse gemeenschap, die bestaat uit ongeveer 400.000 mensen, is gealarmeerd. De voorbije maanden waren er in en om Parijs diverse antisemitische incidenten. Die passen in een trend van toenemende Jodenhaat in het land. De Franse premier Édouard Philippe sloeg daarover in februari al alarm.

Duitse SPD-minister luidde noodklok over antisemitisme

Het Franse manifest komt een dag nadat de Duitse minister van Justitie Katarina Barley de noodklok luidde over het groeiende antisemitisme: ‘We moeten constateren dat antisemitisme weer sociaal aanvaardbaar is,’ schreef ze zaterdag in een brief in dagblad Die Welt, verwijzend naar een recente gewelddadige aanval op een Israëliër met een keppeltje in Berlijn.

De immigratie vanuit Arabische landen is volgens haar een belangrijke oorzaak van het groeiende antisemitisme. De oproep was extra opmerkelijk, omdat Barley van sociaal-democratische huize is: juist haar SPD is voorstander van een ruimharig asielbeleid. Barley zelf benoemt expliciet het aandeel van ‘vluchtelingen’ in het toenemend antisemitisme: ‘Als mensen uit deze landen (Arabische landen, red.) naar ons toe komen, kan dit ook in Duitsland een groot probleem zijn.’ Parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble sprak drie weken terug vergelijkbare woorden.

SPD-minister slaat alarm: toename antisemitisme door asielzoekers

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.