Duitsland

Schäuble waarschuwt: ‘groeiend antisemitisme door immigratie’

31 maart 2018

Wolfgang Schaüble, de voorzitter van het Duitse parlement, waarschuwt voor groeiend antisemitisme in Duitsland. ‘De grote toename van immigranten breng ook radicale krachten van de islam met zich mee.’

Dat zegt Schaüble in een interview met de kranten van de Funke Mediengruppe.

De oud-minister van Financiën  benadrukt dat antisemitisme geen ‘specifiek probleem van moslims is, maar dat door immigratie ook de radicale krachten van de islam Duitsland zijn binnengekomen.’

Jelte Wiersma schreef eerder: Door integratie wil Duitser verleden afwerpen

In 2015 en 2016 besloot de Duitse bondskanselier Angela Merkel dat de oorlogsvluchtelingen uit Syrië naar Duitsland konden komen. In twee jaar vroegen meer dan een miljoen mensen asiel aan in Duitsland. Schäuble was toen minister van Financiën.

Volgens Schäuble is het de opgave voor de liberale democratie om zowel tolerant te blijven als de vrijheid van godsdienst te handhaven. De grote instroom van immigranten brengt volgens hem spanningen met zich mee. ‘Voor de westerse democratieën is dat de grote stresstest,’ aldus Schäuble.

‘Er zijn groeiende zorgen over radicale moslims in Europa, die een boodschap van antizionisme en irrationele haat tegen Joden verspreiden,’ zegt Schäuble. ‘Dat gebeurt vooral in Frankrijk, maar ook in Duitsland.’ In Frankrijk werd deze week de 85-jarige Joodse Mireille Knoll vermoord. Zij had de razzia’s tijdens de Tweede Wereldoorlog overleefd. De politie gaat uit van een antisemitisch motief voor de moord.

Islamdebat splijt Duitse regering

De Duitse regering ligt de afgelopen weken met zichzelf overhoop over de rol van de islam in Duitsland. Minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (CSU) gooide de knuppel in het hoenderhok door te zeggen dat de islam niet bij Duitsland hoort, hoewel hij wel benadrukte dat dit niet geldt voor moslims.

Schäuble spreekt Seehofer tegen, en zegt dat het onbegonnen werk is om de loop van de geschiedenis te veranderen. Er moet overeenstemming over komen dat de islam onderdeel van de geschiedenis van Duitsland is geworden: ‘Duitse moslims moeten zich erbij neerleggen dat ze in een land wonen dat niet is gevormd door islamitische tradities,’ zegt Schäuble, ‘en de rest van de bevolking moet accepteren dat er een groeiend aantal moslims in Duitsland woont.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.