Duitsland

Asielzoeker mag tweede vrouw uit Syrië halen ‘in belang van kinderen’

01 februari 2018Leestijd: 2 minuten

Een apart geval van gezinshereniging in Duitsland. Een Syrische asielzoeker die sinds 2015 in het land woont met zijn vrouw en vier kinderen, mag zijn tweede vrouw laten overkomen.

Volgens de Duitse autoriteiten handelen ze daarmee ‘in het belang van de kinderen’, meldt het Hamburger Abendblatt.

Duitsland wil ‘bigamie niet ondersteunen’

De vier kinderen met wie de asielzoeker en zijn eerste vrouw tijdens de migratiecrisis in 2015 naar Duitsland vluchtten, zijn het nageslacht van de tweede vrouw. Zij bleef in Syrië achter.

Meer over de Europese migratiecrisis
In Kurz vindt Orbán strijdmakker tegen immigratie

Het is geen algemene regel, zegt een woordvoerder van de gemeente Pinneberg – waar de immigrant woont – maar dit wordt ‘per geval’ beoordeeld. ‘Uiteraard wil je bigamie niet ondersteunen, maar we hebben de mogelijkheid niet om de huwelijkswetten van andere staten te beïnvloeden,’ aldus de woordvoerder.

Herbert Reul (CDU), minister van Binnenlandse Zaken in Noordrijn-Westfalen, zei eerder ‘sceptisch’ te zijn over de komst van een tweede of zelfs derde vrouw onder het mom van gezinshereniging, maar: ‘dit sluit echter niet volledig uit dat we in het belang van het kind in individuele gevallen anders kunnen beslissen’.

Tweede geval van gezinshereniging met tweede vrouw

De Duitse autoriteiten vinden dat het in het belang van de kinderen is om ze te laten opgroeien met hun biologische moeder.

Het zou het tweede geval zijn van gezinshereniging in Pinneberg waarbij een tweede vrouw de rest van het gezin nareisde. Opmerkelijk, want polygamie is in Duitsland – net als in Nederland – bij de wet verboden.

Hoewel het Duitse verblijfsrecht een tweede huwelijk expliciet uitsluit, benadrukt SPD-vicefractievoorzitter Eva Högl dat het in sommige gevallen kan worden toegestaan om ‘extreme ontberingen’ bij kinderen te voorkomen. In het geval van de asielzoeker in Pinneberg prevaleert het belang van de kinderen dus boven de wet.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.