Hollande: hardere aanpak tegen antisemitisme en haatzaaien

24 februari 2015Leestijd: 2 minuten

De Franse president François Hollande wil ‘snellere en effectievere sancties’ tegen discriminerende uitspraken of daden. Ook het aanzetten tot haat of geweld moet stevig worden aangepakt.

Daar pleitte hij voor tijdens het jaarlijkse diner van de meest invloedrijke Joodse organisatie in Frankrijk, het Conseil Représentatif des Institutions juives de France (CRIF). ‘Ik wil dat zulke uitspraken komen te vallen onder het strafrecht in plaats van onder de persvrijheid,’ voegt de Franse president daaraan toe.

De straffen op antisemitische misdaden moeten bovendien worden verzwaard. Daarnaast moet de overheid beter in staat worden gesteld om dergelijke criminele praktijken aan te pakken. De Franse premier Manuel Valls zal de komende dagen aan het officiële plan werken.

Verdubbeling

Hollande doet de uitspraken naar aanleiding van de aanslagen in Parijs begin januari en de vernielingen van honderden joodse (en christelijke) graven een week geleden. Het aantal antisemitische incidenten in Frankrijk is in 2014 verdubbeld. Niet alleen de joodse-, maar ook de moslimgemeenschap krijgt steeds vaker te maken met antisemitisme, erkent Hollande.

Daarnaast verzekerde hij de Joodse gemeenschap nogmaals dat ze in Frankrijk welkom en veilig zijn. Dat Frankrijk er alles aan zal doen om de Joden in het land te beschermen, beloofde Hollande ook al tijdens een bezoek aan de geschonden joodse begraafplaats in Sarre-Union.

In navolging op de aanslag op een Synagoge in Kopenhagen heeft de Israëlische premier Benjamin Netanyahu Europese Joden uitgenodigd om naar Israël te emigreren. ‘Joden worden in Europa simpelweg vermoord omdat ze Joods zijn. Deze golf van aanslagen houdt niet op. Ik zeg tegen de Joden in Europa: Israël is jullie thuis.’

Rel

De plannen van president Hollande sneeuwden echter onder door een andere rel tijdens het belangrijke politieke evenement: de invloedrijke Franse moslimorganisatie Le Conseil Français du Culte Musulman boycotte het diner na beledigende uitspraken van de president van het CRIF, Roger Cukierman. ‘Alle gewelddadige incidenten vandaag de dag worden door jonge volgelingen van de islam gepleegd,’ zei hij in een interview tegen Europe 1.

National Front-leider Marine Le Pen was de opvallende afwezige tijdens het diner. Hoewel de extreemrechtse partij de afgelopen jaren heeft geprobeerd het antisemitische imago uit te wissen, is de opmerking van voormalig leider Jean-Marie Le Pen dat de Holocaust slechts ‘een detail’ in de geschiedenis zou zijn wellicht een te pijnlijke herinnering.

Cukierman was in het interview wel positief over de huidige leider van de partij, hij noemde Marie Le Pen ‘onberispelijk’. ‘Nu is het een partij die geen geweld pleegt.’