Premier Philippe slaat alarm om antisemitisme

01 februari 2018Leestijd: 2 minuten
Edouard Philippe. Foto:AFP

Er waart een nieuwe vorm van ‘gewelddadig antisemitisme’ door Frankrijk. Daarvoor waarschuwt de Franse premier Edouard Philippe na twee recente gewelddadige aanvallen op joodse kinderen.

‘Om racisme en antisemitisme te bestrijden, moeten we de moed hebben om deze dingen te benoemen,’ zei Philippe gisteren in het Franse parlement. ‘De moed om te erkennen dat een nieuwe vorm van brutaal en gewelddadig antisemitisme steeds openlijker in ons land tot uiting komt.’

Achtjarig jongetje met keppeltje aangevallen

Die uitspraken volgen op een aanval op een achtjarig joods jongetje in Sarcelles, een voorstad van Parijs, schrijft de Israëlische krant The Jerusalem Post. Dinsdag werd het jongetje, dat een keppeltje droeg, op de grond geduwd en mishandeld door twee tieners van ongeveer vijftien jaar oud.

Gisteravond veroordeelde president Emmanuel Macron de aanval al op Twitter. ‘Een jongetje van acht is aangevallen in Sarcelles. Omdat hij een keppeltje droeg. Elke keer als een burger wordt aangevallen vanwege zijn leeftijd, uiterlijk of religie, wordt het hele land aangevallen.’

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Op 10 januari werd in Sarcelles ook al een meisje van vijftien het slachtoffer van een gewelddadige aanval. Terwijl ze gehuld in een schooluniform naar huis wandelde vanaf haar joodse school, werd ze in haar gezicht gestoken. Kort daarvoor gingen twee koosjere winkels in de plaats Créteil in vlammen op, waarschijnlijk als gevolg van brandstichting. Dezelfde winkels werden twee weken eerder al beklad met hakenkruizen.

Hoewel de daders nog niet zijn opgepakt, hebben diverse Franse politici gezegd dat het waarschijnlijk gerichte antisemitische aanvallen betreft. ‘In Sarcelles herkent iedereen praktiserende joden aan hun kledingstijl,’ zei François Pupponi, oud-burgemeester van Sarcelles. ‘Misdadigers weten dat ook.’