SPD-minister slaat alarm: toename antisemitisme door asielzoekers

21 april 2018Leestijd: 4 minuten
SPD-minister van Justitie Katarina Barley. Foto: EPA

‘Antisemitisme is in Duitsland weer sociaal aanvaardbaar,’ meent minister van Justitie Katarina Barley van de sociaal-democratische SPD. Daar is volgens haar de immigratie vanuit Arabische landen een belangrijke oorzaak van. De minister verwijst naar een recente gewelddadige aanval op een Israëliër met keppeltje in Berlijn. Ook in onder meer Frankrijk en Engeland kwam de discussie over toenemend antisemitisme de laatste weken op gang.

Een filmpje van een 24-jarige man die dinsdag op straat in de Duitse hoofdstad Berlijn met een riem werd geslagen, wekt afschuw en woede in (sociale) media. In eerste instantie leek het om een Joods slachtoffer te gaan – de man die werd mishandeld, droeg een keppeltje – maar later bleek het te gaan om een Israëliër van Arabische afkomst.

Experiment om risico’s van het dragen van een keppeltje te testen

Nadat een vriend hem had verteld dat het onverstandig is om herkenbaar Joods over straat te gaan, was de man sceptisch. Bij wijze van experiment besloot hij een keppeltje op te zetten en al snel merkte hij dat de waarschuwing gegrond was: eerst werd hij diverse keren uitgescholden, waarna hij daar iets van zei. Daarop pakte een Arabisch uitziende man een riem, en begon de man daarmee te slaan, terwijl hij ‘yahudi’ (Arabisch voor Jood), riep. Donderdag meldde de dader zich bij de politie: het gaat om de 19-jarige Knaan S., een asielzoeker uit Syrië.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

SPD-minister benoemt expliciet aandeel ‘vluchtelingen’ in antisemitisme

De Duitse Justitieminister Katarina Barley reageert zaterdag op het incident, schrijft dagblad Die Welt. ‘We moeten nu ontdekken dat antisemitisme weer sociaal aanvaardbaar is,’ zegt ze. De aanval op de Israëliër laat zien dat de Duitse regering een ‘grote taak’ heeft om deze ontwikkeling tegen te gaan.

Opmerkelijker: de minister van de SPD, een partij die voorstander is van een ruimhartig asielbeleid, benoemt expliciet het aandeel van ‘vluchtelingen’ in het toenemende antisemitisme. ‘Als mensen uit deze landen (Arabische landen, red.) naar ons toe komen, kan dit ook in Duitsland een groot probleem worden.’ Parlementsvoorzitter Wolfgang Schäuble sprak drie weken terug vergelijkbare woorden.

Duits debat over immigratie en islam de laatste tijd op scherp

De laatste tijd lijkt er in de Duitse politiek een kentering gaande wat betreft de visie op immigratie. Zo gaat minister van Ontwikkelingshulp Gerd Müller van de conservatieve CSU meer geld besteden aan de terugkeer van asielzoekers.  Sinds een maand is de Duitse politiek bovendien in de ban van een fel islamdebat: minister van Binnenlandse Zaken Horst Seehofer (eveneens CSU) zei in maart dat de islam niet bij Duitsland hoort. ‘Moslims wel,’ voegde hij daar overigens direct aan toe.

Bondskanselier Angela Merkel (CDU) ging tegen haar eigen minister in en zei dat de islam en de pakweg 4,5 miljoen moslims in Duitsland wel degelijk bij het land horen. Een ander CSU-kopstuk, partijvoorzitter Markus Blume, koos net als de meeste Duitsers partij voor Seehofer. Volgens hem is het ‘onderdrukken van het islamdebat’ de ware splijtzwam in Duitsland.

Engelse sociaal-democraten ook in de ban van antisemitisme

Antisemitisme houdt de gemoederen ook in Engeland bezig: de afgelopen weken ligt Jeremy Corbyn, de leider van de sociaal-democratische partij Labour, zwaar onder vuur. Zowel in eigen kringen als vanuit de Conservatieve Partij zwelt de kritiek aan over de Jodenhaat – complottheorieën, eenzijdige Israël-kritiek en openlijk racistische uitlatingen op sociale media – van (voormalig) Labour-politici.

Lees ook: Corbyn achtervolgd door beschuldigingen van antisemitisme

Critici vinden dat Corbyn daar onvoldoende afstand van neemt. Ook de Londense burgemeester Sadiq Khan mengde zich deze week in het debat: de Labour-leider moet ‘daad bij het woord voegen’ als het gaat om het bestrijden van antisemitisme. John Mann, die voor Labour in het Lagerhuis zit, leverde woensdag in een toespraak stevige kritiek op zijn eigen partij.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Frankrijk kampt met moorden op Joden

Ook in Frankrijk is antisemitisme nog springlevend. De moord – volgens de politie specifiek gepleegd omdat het slachtoffer Joods was – op de 85-jarige Mireille Knoll, ooit ontsnapt aan de Holocaust, leidde vorige maand tot een stille mars tegen Jodenhaat door de straten van Parijs. Het was de zoveelste antisemitische moord dit decennium.

Lees ook dit artikel van Afshin Ellian:

Via immigratie wordt antisemitisme geïmporteerd

De Franse Joodse gemeenschap, ongeveer 400.000 mensen, is gealarmeerd. De voorbije maanden waren er in en om Parijs diverse antisemitische incidenten. Die passen in een trend van toenemende Jodenhaat in het land. De Franse premier Édouard Philippe sloeg daarover in februari al alarm.