Onno Aerden

Geachte Rob Jetten: uw frustratie over de horeca was gespeeld

05 december 2020

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd advies aan iemand in het nieuws. Deze week aan D66-voorman Rob Jetten. U zocht al te opzichtig de media op met een horecaplannetje dat al in de maak bleek. Au.

Onno Aerden

Publicist en communicatieadviseur Onno Aerden geeft wekelijks ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Gefrustreerd, dat was het woord dat u donderdagmiddag de media in slingerde. Net als de rest van het land was u gefrustreerd dat de horeca maar niet open mocht – vooral restaurants en cafés kampen met de gevolgen van de coronaregels: ze zijn alweer weken potdicht.

Man met een Plan

Maar u bleek een Man met een Plan. U hekelde eerst maar eens in de krant de aanpak van het kabinet, waarvan uw partij deel uitmaakt, en dan met name de persconferenties van premier Mark Rutte (VVD) en minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA). Daaromheen hing de geur van veel beloven, maar uiteindelijk te weinig perspectief bieden. Daarna schoof u aan bij actualiteitenprogramma Op1. Opnieuw ‘gefrustreerd’. Er moesten snel ‘proeftuinen’ komen.

Alsof de duvel ermee speelde, maakte het kabinet zo ongeveer op het moment dat u in de Hilversumse televisiestudio zat, bekend dat er inderdaad een onderzoek komt naar versoepelingen voor de geplaagde sector, mogelijk al voor de Kerst. Inclusief… een beperkte openstelling.

Bovendien wordt er opnieuw geld vrijgemaakt voor ondersteuning tijdens de lange laatste maanden voordat een grootscheepse vaccinatie tot verdere verlichting zal leiden.

Politieke munt slaan uit kabinetsbeleid

Het was politiek commentator Ron Fresen die in het NOS Journaal van donderdag in een bijzinnetje uw frustratie fileerde. U wist op het moment dat u de pers te woord stond uiteraard al dat de versoepelingsplannen eraan kwamen. De media opzoeken om snel nog even een oproep te doen, om even later te kunnen melden dat ‘de politiek’ goed naar u heeft geluisterd – het is een bekend spelletje in Den Haag. Het heet: politieke munt proberen te slaan uit kabinetsbeleid. Maar dat spelletje dient wel slim te worden gespeeld. Dit was een doorzichtige en domme actie. Een publicitair schot in eigen voet.

Mijn advies: kom volgende keer eens met een plannetje dat a. goed is doordacht, b. past bij uw partij en c. geen onderdeel is van lopend beleid.

Succes.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.