Marieke ten Katen Premium Corner

Oordeel niet te vroeg over vaccinatiestrategie

04 december 2020Leestijd: 2 minuten

Duitsland is voortvarend aan de slag gegaan met het bouwen van vaccinatiecentra. Het Verenigd Koninkrijk begint komende week zelfs al met vaccineren. De GGD’s in Nederland daarentegen zeggen pas in de zomer klaar te zijn voor grootschalige vaccinatie. Loopt Nederland achter de feiten aan? Oordeel niet te vroeg, schrijft Marieke ten Katen.

Menigeen zal met enige jaloezie kijken naar de ontwikkelingen rondom coronavaccins in Duitsland en in het Verenigd Koninkrijk. In Duitsland zijn de eerste vaccinatiecentra al klaar om duizenden inwoners per dag te gaan inenten. En de Britse medicijnautoriteit keurde als eerste ter wereld een coronavaccin goed voor noodgebruik, wat betekent dat de Britten vanaf volgende week al kwetsbare groepen en zorgmedewerkers kunnen gaan inenten.

Het lijkt in schril contrast te staan met de Nederlandse GGD’s, die zeggen pas in augustus te gaan beginnen met grootschalig vaccineren. Nederland loopt weer eens achter de feiten aan, zo lijkt het. Maar bij de positieve berichten uit het buitenland zijn wel wat kanttekeningen te plaatsen.

Beperkte voorraad vaccins

Zo zijn de benodigde vaccins voor een grootschalige inentingscampagne er ook in Duitsland nog helemaal niet. De vaccins moeten nog worden goedgekeurd door de Europese medicijnautoriteiten en bovendien zal er voorlopig slechts een beperkte hoeveelheid beschikbaar komen. Ook personeel om de prik te zetten, is er nog niet voldoende.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.