Onno Aerden

Geachte Thierry Baudet … toon uw bescheidenheid

23 maart 2019

Onno Aerden geeft in zijn zaterdagblog wekelijks ongevraagd communicatieadvies. Dit keer aan FvD-voorman Thierry Baudet: juist déze speech had u moeten gebruiken voor een uitgestoken hand.

De overwinningsspeech van een politicus is een gek ding. De spreker is doorgaans euforisch, zijn of haar gehoor al helemaal – en toch hoeft juist dit praatje niet al te zwaar te worden aangezet. Er is immers al gewonnen.

Een goede politieke overwinningsspeech is dus bescheiden en uitnodigend. Bescheiden: de winst lag vooral aan het campagneteam, de vrijwilligers, de mensen die hard hebben gewerkt om de winst mogelijk te maken. Uitnodigend: de winnaar weet dat hij of zij het niet alleen kan, dat samenwerking nodig is om echte stappen te maken. Stijlfiguren: graag! Maar wel in dienst van de inhoud.

Onno Aerden

Onno Aerden is schrijver en geeft wekelijks in een blog ongevraagd communicatie-advies aan iemand (m/v) die de publiciteit haalde.

Uw speech viel niet mee …

Uw knappe zege bij de Provinciale Statenverkiezingen zette u uiteraard kracht bij met zo’n speech. Daar ben ik, net als veel anderen, eens goed voor gaan zitten.

Het viel me niet mee.

U begon met een ode aan de westerse beschaving, die u graag – en nu ook weer – de ‘boreale wereld’ noemt. Die wordt ondermijnd door wetenschappers, journalisten en ‘een kliekje omhooggevallen netwerkers’: bestuurders ‘van het kartel’, ‘die nog nooit een boek hebben gelezen in hun leven’. De minister-president? Een ‘economisch onbenul’. De politie: ‘een absolutie crisis dreigt’. De Europese Unie? ‘Verschrikkelijk’. Het klimaatdebat? ‘Masochistische ketterij’, ‘politieke theologie’, ‘geseculariseerd zondvloedgeloof’, een ‘manie, vergelijkbaar met de doodscultus die ooit Paaseiland teisterde’: ‘pure zelfhaat’.

‘Die stupiditeit is vandaag afgeschaft.’ Crisis, schemer, zonsondergang: zelfs voor laaggeletterden was de beeldspraak inmiddels duidelijk – al zullen er veel zijn geweest die de ‘uil van Minerva’ even moesten googelen.

Calimerocomplex werd afgeworpen

Na al dat doemdenken schudde u opzichtig uw calimerocomplex af: wat zijn we gepest, en wat kunnen we nu een lange neus trekken.

Lees ook het commentaar van Arendo Joustra: Na zo’n afstraffing kan het kabinet maar één ding doen: aftreden

En daarna – de speech duurde meer dan 20 minuten – een deel over ‘kracht en nieuwe kruisbestuivingen’, om huidige leiders ‘te vervangen en te verslaan’, de euromunt te ontvlechten, immigratie aan te pakken, het partijkartel te breken, de NPO te ‘saneren’. Zeker: samen met anderen, maar wel als ‘vlaggenschip van de renaissance’.

Goed.

U kunt spreken, u beschikt over charisma en u weet dat charisma in te zetten om stemmen te winnen. Maar mocht u nogmaals winnen: gebruik juist dit moment van glorie, deze speech om bescheidenheid te tonen, al is het voor even. Gebruik juist deze speech voor een uitgestoken hand.

Lankmoedigheid siert de ware overwinnaar.

Succes met het vullen van de zetels.

De speech nog eens terugkijken? Mét tekst en uitleg …

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.