Arendo Joustra Premium Corner

Na zo’n afstraffing kan het kabinet maar één ding doen: aftreden

21 maart 2019Leestijd: 5 minuten

Niemand hoeft echt verbaasd te zijn over de enorme winst van Forum voor Democratie. Je zou zelfs kunnen zeggen dat het klimaat Baudet heeft gebaard, stelt Arendo Joustra. Veel nuchter denkende Nederlanders moeten niets hebben van de bevlogen en kostbare klimaatmaatregelen die de coalitie overweegt.

Dit was de eerste keer dat de kiezer zich kon uitspreken over het klimaatbeleid. Bij de verkiezingen voor de Tweede Kamer precies twee jaar geleden, speelde het klimaat hoegenaamd geen rol. Het debat over noodzaak en nut van maatregelen kwam pas na die verkiezingen. De omgekeerde volgorde dus.

Kabinet wilde van Nederland gidsland maken

Politiek Den Haag en een deel van de samenleving raakten na maart 2017 bevangen door de wens om de uitstoot van broeikassen te verminderen. Dit in de hoop de stijging van de temperatuur op aarde enigszins in de hand te houden.

Nederland koos zelfs voor een eigenstandige positie in de Europese Unie (EU) door zichzelf de plicht op te leggen de uitstoot in 2030 terug te brengen tot 49 procent van de uitstoot in 1990. Met de eigenaardige behoefte gidsland te spelen, staat in het Regeerakkoord dat Nederland andere EU-landen moet proberen mee te krijgen naar 55 procent. Let wel, de Europese Unie vindt 40 procent genoeg. Zowel met 49 procent als met 55 procent zit het kabinet daar fors boven.

Aardgas ging in de ban

Meer over dit onderwerp: Blijf van het gas af!

Eenmaal geformeerd aarzelde het kabinet geen moment door per 1 juli 2018 feitelijk het aardgas in de ban te doen. Nieuwbouwhuizen hoeven vanaf die datum niet meer te worden aangesloten op het gasnet en bestaande huizen moeten geleidelijk omzien naar een andere energiebron. Dit was voor veel Nederlanders tegen het zere been. De kwestie was immers bij de verkiezingen niet voorgelegd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.