Premium Lock PvdA en GroenLinks gaan versterkt de Tweede Kamerverkiezingen tegemoet

09 juli 2023Leestijd: 5 minuten
Persconferentie PvdA en GroenLinks over samenwerking

Nog geen anderhalve week na de kabinetsval schaarden de leden van PvdA en GroenLinks zich achter verdere integratie van de partijen. Ruime meerderheden stemden voor een gezamenlijke kandidatenlijst en een gezamenlijk programma voor de verkiezingen van de Tweede Kamer. Een linkse premierskandidaat is nog altijd niet te bekennen, constateert Carla Joosten.

Van de aan het ledenreferendum deelnemende Groen-Linksleden stemde 91,8 procent voor en van de PvdA’ers 87,9 procent. Dat betekent dat de twee partijen met een gezamenlijke lijst en een gezamenlijk programma deelnemen aan de verkiezingen van de Tweede Kamer op 22 november. Wie de lijst gaat aanvoeren, moet nog blijken. Onduidelijk is uit welke partij de lijsttrekker komt en hoe die wordt aangewezen.

In de kabinetsformatie van 2021 lieten beide partijen zich al niet uit elkaar drijven, maar CDA en VVD wilden niet met een ‘linkse wolk’ regeren.

Lees hier de historische route richting linkse wolk die beide partijen aflegden

Zondag 9 juli presenteerden de partijen hun plannen voor verdere samenwerking.  ‘Rutte is uitgeregeerd,’ zei PvdA-fractievoorzitter Attje Kuiken toen over VVD-leider Mark Rutte.

De les van het beruchte 1 aprildebat uit 2021, toen de partijen Rutte dachten te kunnen wegsturen als kandidaat-premier, is nog niet geleerd. Later op de dag kondigden Kuiken en GroenLinks-leider Jesse Klaver aan een motie van wantrouwen in te dienen tegen de reeds demissionaire Rutte. Bijna een unicum in de politiek, maar niet meer nodig omdat Rutte maandag 10 juli zijn vertrek uit de politiek aankondigde. En net als Geert Wilders (PVV) zei Klaver de motie van wantrouwen niet meer in te dienen. Beide politieke tegenstanders spraken opeens met respect over de man die dertien jaar het land regeerde.

Opvallend was wel dat PvdA en GroenLinks het politieke verscheiden van Rutte meenden te kunnen aankondigen. Links gaat niet over de toekomst van welke VVD- of pakweg CDA-leider dan ook.

Klaver: verkiezingen van 2023 een keerpunt

Beide partijen kunnen zich nu helemaal concentreren op de keuze van een eigen gezamenlijke lijsttrekker. GroenLinks en PvdA werkten de afgelopen jaren steeds intensiever samen. Voorlopig hoogtepunt was in juni, toen de gezamenlijke Eerste Kamerfractie aantrad. In maart bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten, die bepalend zijn voor de senaat, konden de partijen nog niet een gezamenlijke kandidatenlijst presenteren. De partijstatuten lieten dat nog niet toe. Die zijn intussen aangepast. Nu bepalen leden van beide partijen per referendum of er een gezamenlijke kandidatenlijst en een gezamenlijk programma komt, voor de Kamerverkiezingen die door de val van Rutte IV anderhalf jaar eerder zijn dan verwacht.

De verkiezingen van 2023 worden volgens Jesse Klaver een ‘keerpunt’, zei de GroenLinks-leider bij de presentatie van het samenwerkingsplan. Dat woord gebruikte hij niet toevallig. In 1972 presenteerden GroenLinks-voorloper PPR, PvdA en D66 het gezamenlijke program Keerpunt 1972. De drie partijen behaalden destijds 56 zetels en hadden de medewerking van conservatieve partijen nodig om tot het kabinet-Den Uyl te komen. In deze tijd van versplintering zijn vermoedelijk meer partijen nodig voor een links kabinet.

Wie gaat de kandidatenlijst trekken?

Kuiken en Klaver zijn er klaar voor, maar het is de vraag of één van de twee de nieuwe kandidatenlijst zal aanvoeren. Er wordt al gespeculeerd over de aanstelling van een kandidaat die minder het stempel van GroenLinks of PvdA op het voorhoofd heeft.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,40 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Premium Lock

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw