Premium Lock Wat moeten kiezers nou met iets roodgroens of groenroods?

11 juni 2022Leestijd: 5 minuten
GroenLinks en PvdA in gesprek over linkse samenwerking. Foto: ANP

Een eventuele fusie van PvdA en GroenLinks is niet goed voor de politieke ‘biodiversiteit’ en zal leiden tot verschraling van het politieke landschap. Dat is voor niemand goed, vindt Gertjan van Schoonhoven.

Fusies bereiken meestal precies het tegenovergestelde van wat ze beogen. Het idee is om verschillende partijen in nieuwe harmonie te verenigen, maar het resultaat is totale splitsing der geesten. Het doel is ook om oude vormen en gedachten af te werpen en mooie vergezichten voor de toekomst te creëren. Maar je kunt er donder op zeggen dat het anders loopt. Iedereen heeft het al snel alleen nog over het oude, over dat wat juist moet verdwijnen.

Ook anderszins zijn fusies geen constructieve maar destructieve processen. Alle gedoe kost zoveel tijd, energie en emotie dat iedereen dáár mee bezig is. Alles waar het echt om gaat, verdwijnt naar de achtergrond. Van fusie komt ruzie. Of het nu om bedrijven, instellingen, kranten, omroepen, gemeenten, voetbalverenigingen of politieke partijen gaat.

PvdA en GroenLinks ondervinden het nu ook: fusie is ruzie

Abonnee worden?Dagelijks op de hoogte blijven van de laatste actualiteiten, achtergronden en commentaren van onze redactie? Bekijk ons aanbod en krijg onbeperkt toegang tot alle digitale artikelen en edities van EW.

Bekijk de mogelijkheden voor een (digitaal) abonnement hier

Twee prominente linkse politieke partijen, PvdA en GroenLinks, ondervinden dit alles momenteel vrij hardhandig aan den lijve. De PvdA heeft als probleem dat ze zo klein is geworden, GroenLinks dat ze maar niet groot wil worden. Als we samengaan, is dat probleem opgelost en kunnen we ein-de-lijk Mark Rutte en zijn VVD van de troon stoten en ein-de-lijk het neoliberalisme verslaan, is de gedachte.

Mooi constructief vergezicht, mooie groenrode dageraad. Of roodgroene. Maar alle interne discussies over verregaande samenwerking, vorming van een gemeenschappelijke fractie in de Eerste Kamer en mogelijk zelfs een fusie van beide partijen pakken tot op heden vooralsnog vrij destructief uit. Meer eenwording is het idee, meer verdeeldheid de realiteit.

De PvdA valt inmiddels tot op het hoogste niveau van partijprominenten uiteen in voor- en tegenstanders, en GroenLinks ook. Je wilt één partij, je krijgt er vier.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw