Hugo Camps Hugo Camps

Eén man kan de Tour weer winnen. Ook zonder armada van knechten

21 september 2020

Slovenië lacht, Slovenië huilt. Hugo Camps maakt de balans op van een historische Tour de France, die een verrassende ontknoping kreeg. En waarom bemoeit de KNVB zich met het shirt van FC Emmen?

Hugo Campsschrijft wekelijks een sportcolumn voor Elsevier Weekblad. Camps (Molenstede, 1943) schrijft sinds 1986 voor Elsevier Weekblad en maakte in die hoedanigheid vele markante interviews met topsporters.

In de chronorace naar La Planche des Belles Filles veegde Tadej Pogacar op de giftige klim van 6 kilometer zijn achterstand van 57 seconden op geletruidrager Primoz Roglic uit de tabellen. Uitgerekend op de voorlaatste dag had in de Tour een paleisrevolutie plaats. Du jamais vu.

De 21-jarige Sloveen Tadej Pogacar hield aan de tijdrit een bonus van 1 minuut over op zijn gele landgenoot Roglic. De hele Tour de France op zijn kop. Sportkranten haalden hun chocoladeletters boven om over het mirakel te schrijven. Jumbo-Visma, het team van Roglic dat de Tour drie weken lang had gedomineerd, had geen verweer meer.

Tour bewijst dat grote evenementen nog steeds kunnen

Dat de Tour Parijs haalde, was ook al een wonder. Heel Frankrijk stond in coronamodus. Een jaar zonder Tour zou een historisch trauma zijn geweest, en dat kon er bij alle corona-ellende niet meer bovenop. De Tour leverde het bewijs dat grote evenementen nog steeds kunnen, mits er testen zijn en andere doortastende maatregelen. Niet één renner is positief bevonden.

Wielerlegende Eddy Merckx was snoeihard over Jumbo-Visma: ‘Ze zijn in de val van hun dominantie getrapt.’ Drie weken lang leidde de gele brigade de dans, alsof de tijd had stilgestaan en het tijdperk van Sky-Ineos was teruggekeerd met de wedergeboorte van Chris Froome. Jumbo-Visma bepaalde het tempo van het peloton en won tussendoor een paar etappes. Maar het vergat de voorsprong van de leider in het klassement uit te bouwen. Tom Dumoulin harkte over de cols en Wout Van Aert – de sterkste renner in koers – piloteerde de gele truidrager doodgemoedereerd dagelijks naar de finish. Van enige aanvalslust was geen sprake.

De Jumbo’s zogen Tadej Pogacar mee naar de finish

Tadej Pogacar, die zelf een zwakke ploeg had, liet zich in het kielzog van de Jumbo’s meezuigen naar de finish. Handen losjes op het stuur. Het blok Jumbo-Visma vergat aan te vallen en de concurrentie uit het wiel te schudden. Leider Roglic verkeerde uitgerekend in de tijdrit in een mindere dag.

Drama voor de kopman en voor het team. De ploeg die heerste en controleerde, ging met de leider mee ten onder. Merckx suggereerde zelfoverschatting. Feit is dat één man de Tour weer kan winnen, ook zonder armada aan knechten. Tweede vaststelling: het is tijd voor de jonkies. Bernal (22), Pogacar (21), Evenepoel (20) en daarnaast een rits 25-jarigen die oerend hard kunnen rijden en een etappe kunnen winnen. Het WK van zondag zal een open koers zijn.

In Slovenië hangen de feestvlaggen naast de rouwdoeken

Met Jumbo-Visma en Sunweb is Nederland weer een wielernatie die meedoet voor de prijzen. Wout Van Aert dreigt wereldkampioen te worden. Tom Dumoulin zou ook kunnen. Die van Sunweb rijden alles aan gort. Nu komen nog de klassiekers, die de komende weken worden ingehaald. Sören Kragh Andersen van Sunweb is een grote kanshebber.

Na de tijdrit zette Primoz Roglic zich op het wegdek. Niet alleen zijn droom was aan diggelen, zijn hele leven scheurde in brokstukken. Primoz gaat zware tijden tegemoet. Zijn gezicht was een voorafspiegeling van het einde der tijden. De Tour 2020 heeft een renner vermoord. De feestvlaggen in Slovenië worden afgewisseld met rouwdoeken.

Moraliteit en sport hebben afzonderlijke oevers

De KNVB lijkt te kiezen voor Frank de Boer als bondscoach. Niet dat de gewezen verdediger veel adelbrieven van de laatste tijd kan voorleggen. Zijn passage in de Premier League en de Verenigde Staten was allesbehalve een succes. In de slepende procedure zijn weer wonden geslagen.

Henk ten Cate voelt zich gepiepeld door de bonzen en Louis van Gaal is gefrustreerd door het uitblijven van een telefoontje van de KNVB. Hij had verwacht dat ze hem tenminste om raad hadden gevraagd voor de opvolging van Ronald Koeman. Maar de KNVB had altijd al incestueuze trekjes. Er is geïnvesteerd in prikkeldraad om afstand te houden tussen de inner circle en de buitenwacht van wijsneuzen.

Moraliteit en sport hebben afzonderlijke oevers. Het moreel kompas van de Nederlandse sportwereld slaat wel vaker op tilt. Het incident met FC Emmen is symptomatisch. De club uit de eredivisie mag van de KNVB niet gesponsord worden door de leverancier van seksspeeltjes EasyToys. ‘Het doet afbreuk aan de goede smaak en het fatsoen.’

Emmen heeft dat half miljoen van EasyToys hard nodig om de begroting sluitend te krijgen. Maar bij de KNVB houden morele scherpslijpers vol dat FC Emmen zijn ziel aan de duivel heeft verkocht.

Ik wacht met ongeduld op benoeming Kees van der Staaij tot KNVB-voorzitter

Het wemelt van de seksspeeltjes in reclamefolders en op commerciële tv-zenders. De glijmiddelen worden per kilo naar ons hoofd gegooid en er bestaat een scala aan vlinders in de broek. Edoch, de bond wil het voetbal vrij houden van dildo’s en ander gerief. Ik wacht met ongeduld op de benoeming van de heer Van der Staaij tot KNVB-voorzitter.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.