Omtzigt werkte samen met wegens ­terreur veroordeelde Soumaya Sahla die VOG kreeg

29 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Soumaya Sahla en Pieter Omtzigt. Foto's: Friso Keuris.

Een voor IS-lidmaatschap veroordeelde vrouw werkte voor VluchtelingenWerk dankzij een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG), tot grote onvrede van onder anderen Pieter Omtzigt, die er Kamervragen over stelde aan minister Dilan Yesilgöz. Maar Omtzigt vroeg jarenlang advies aan een dergelijke veroordeelde – deradicaliseringsexpert Soumaya Sahla – die tot driemaal toe een VOG kreeg, om in politiek (adviseur), GGD en onderwijs te werken. Dat blijkt uit onderzoek van EW.

Ook in de Tweede Kamer laait het debat over terreur op. Zo ging het 17 oktober over een 39-jarige vrouw die een jaar als vrij­williger juridisch werk verrichte bij Vluch­telingenWerk Nederland. Ze was in 2019 nog veroordeeld voor lidmaatschap van ­terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). De vrouw kreeg dertig maanden celstraf, waarvan tien voorwaardelijk.

Standpunten Omtzigt bekend: weg met stikstofwetten en oplopende immigratie

Hoe was het mogelijk dat iemand met zo’n verleden een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) had gekregen om bij VluchtelingenWerk toegang te hebben tot persoonlijke gegevens van vluchtelingen? Kamerlid Pieter Omtzigt vroeg het aan minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid), tevens VVD-leider. De minister wist het niet.

VOG-kwestie bracht ook Soumaya Sahla weer in opspraak

De kwestie bracht ook Soumaya Sahla (40) weer in opspraak. De Haagse, in 2005 ­opgepakt en later veroordeeld wegens verboden wapenbezit en lidmaatschap van een terroristische organisatie, zei ­enkele dagen ervoor in een radio-interview met Jort Kelder dat ze actief was in de VVD. Het vraaggesprek ging over oplaaiend extremisme sinds de oorlog in Israël, waarvoor ze waarschuwde.

Lees verder onder de tweet

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

In het debat over de vrouw die bij VluchtelingenWerk werkte, greep Geert Wilders (PVV) de kans om Yeşilgöz fel te kritiseren vanwege haar partijgenoot Sahla. Hoe kon iemand die is veroordeeld voor terreur lid zijn van het thematisch netwerk migratie en integratie van de VVD? In 2022 vertrok Sahla als tafelvoorzitter terrorisme en radicalisering bij de VVD, na eveneens door Wilders aangezwengelde ophef en ongemak bij die partij. Maar ze bleef actief lid. Tot 30 oktober 2023. De VVD royeerde haar opeens. Als reden gaf de partij dat ze geld zou hebben ontfutseld van haar leermeester oud-VVD-leider Frits Bolkestein.

Soumaya Sahla adviseerde diverse politici over veiligheid en justitie

Sahla weet waarover ze het heeft. Ze groeide op in de Haagse wijk Transvaal en radicaliseerde. Als twintiger zat ze drie jaar in de cel. Daar begon ze een nieuw leven van studie en intellectuele ontwikkeling en deradicaliseerde. In 2011 leerde politicoloog Sahla Frits Bolkestein kennen en raakte ze thuis in de politiek. ‘Ik adviseer diverse politici van verschillende partijen die mij benaderen. Vooral als het gaat over het thema veiligheid en justitie en over het landsbelang ben ik daartoe altijd bereid,’ zei ze in 2019 tegen EW.

Carla Joosten interviewde in 2019 Sahla en Bolkestein: ‘Ik ben nieuwsgierig en leergierig en Soumaya is dat ook’

Een van die politici is Pieter Omtzigt (Nieuw Sociaal Contract en destijds CDA), die haar met vragen bestookte over onder meer haatpredikers, de rol van Turkije bij
IS, contraterrorisme en contraradicalisering, de juridische kanten van gebedsoproepen en rekrutering van Marokkaanse Nederlanders uit de Schilderswijk.

Omtzigt nodigde Soumaya Sahla uit in de Tweede Kamer

Omtzigt nodigde haar ook uit in de Tweede Kamer en liet haar ontwerpresoluties over terreurbestrijding checken voor zijn werk in de Raad van Europa. In 2017 lobbyden Sahla en Bolkestein bij de VVD voor opname van een passage in het Regeerakkoord over genocides, de bestrijding van IS en berechting van IS-strijders. Iets wat Omtzigt graag wilde, maar wat zijn eigen CDA aanvankelijk niet steunde.

In de Tweede Kamer toonde Omtzigt zich op 17 oktober boos dat gestrafte terroristen een VOG kunnen krijgen. Hij wees erop dat wie één keer een winkeldiefstal pleegt, een VOG vaak al kan vergeten. Diezelfde Omtzigt deed jarenlang zaken met een dergelijke veroordeelde – Sahla – die tot driemaal toe een VOG kreeg, om in politiek (adviseur), GGD en onderwijs te werken.