Premium Lock Jason Walters: ‘De beelden van al die dode moslims in Gaza zullen radicaliserend werken’

29 oktober 2023Leestijd: 3 minuten
Jason Walters.

Ex-terrorist Jason Walters, die nu terreurexpert is, maakt zich zorgen over escalatie. ‘Ook in Nederland zijn er jonge moslims die wraak willen nemen. Het dreigingsniveau zal stijgen.’

Door corona en de bijna volledige vernietiging van Islamitische Staat (IS) in Syrië en Irak was het niveau van terreurdreiging de afgelopen jaren een stuk lager, zegt Jason Walters (38). De aandacht van veiligheidsexperts is verschoven naar andere dreigingen. Denk aan meer statelijke actoren, zoals China, Rusland en Iran. Maar sinds de aanval van Hamas op 7 oktober staat het jihadisme weer vol op de agenda.

Walters was zelf ooit lid van de Hofstadgroep en is veroordeeld voor terrorisme. Hij was het die bij de arrestatie in het Haagse Laakkwartier, in november 2004, een handgranaat gooide naar de politie. Hij werd in 2006 veroordeeld voor deelname aan een criminele en terroristische organisatie, poging tot moord en overtreding van de wapenwet. Eenmaal in de gevangenis deradicaliseerde Walters, naar eigen zeggen door het lezen van Plato, Nietzsche en andere filosofen. Na zijn vrijlating in 2013 begon hij een nieuw leven, als terrorisme- en radicaliseringsdeskundige. Nu, tien jaar later, geeft hij nog af en toe lezingen, ‘al wil ik ook langzamerhand door met mijn leven, nieuwe horizonten verkennen’.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw