Premium Lock Zo groot is de dreiging van islamitisch terrorisme in Nederland

29 oktober 2023Leestijd: 6 minuten
Zweedse supporters in Brussel wachten angstig nadat is bekendgemaakt dat elders in de stad een aanslag is gepleegd. Foto: Photo by JOHN THYS / AFP

Na recente jihadistische moorden in België en Frankrijk rijst de vraag: hoe groot is het risico op aanslagen in Nederland? En hoe zit het met veroordeelden en deradicalisering?

West-Europa veerde op. Twee aanslagen in korte tijd uit jihadistische hoek, waar het even rustig leek. Schijn bedriegt. Zeker sinds de oorlog tegen Hamas. Maandag 16 oktober – ruim een week na de terreuraanval op Israël – opende op de avond van de EK-kwalificatiewedstrijd België-Zweden in Brussel een uit Tunesië afkomstige islamitische terrorist het vuur op Zweedse voetbalsupporters elders in de stad.

Er vielen twee doden. In het Noord-Franse Arras stak een Tsjetsjeense terrorist, in reactie op het Israëlische antwoord op de Hamas-terreur, een leraar dood en verwondde twee anderen. Het deed denken aan de onthoofding van docent Samuel Paty in een Parijse buitenwijk in 2020 door een eveneens Tsjetsjeense jihadist.

Van de radicale islam gaat de grootste terreurdreiging uit. Ook Nederland is niet immuun voor gruweldaden uit die hoek, bleek al bij de slachting van cineast Theo van Gogh in 2004 door Mohammed Bouyeri. Sindsdien waren er enkele jihadistische aanslagen op willekeurige burgers – en zijn er diverse verijdeld.
De sfeer is recent extra gespannen door de oorlog in Gaza, waarbij radicale clubs als Revolutionaire Eenheid, Samidoun en het internationale Hizb ut-Tahrir in demonstraties openlijk Hamas steunen en hun haat tegen Israël en het Westen de vrije loop laten.

De dreiging komt vooral van netwerken aangestuurd door ISIS-structuren

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) schreef in mei over een verhoogde terreurdreiging, gemarkeerd door niveau 3 uit 5 (‘aanzienlijk’). De NCTV waarschuwde voor op handen zijnde aanslagen in Europa door jihadistische organisaties. ‘De dreiging komt vooral van netwerken aangestuurd door ISIS-structuren in Syrië en Afghanistan en daaraan verbonden ISIS-netwerken in Turkije.’

Dat Nederland als doelwit wordt genoemd, zou te maken hebben met ‘een reeks koranvernielingen’. Begin dit jaar werd een aanslag op het consulaat in Istanbul verijdeld. Naast kans op aanslagen op Nederlandse diplomaten en bedrijven in het buitenland, ziet de NCTV een reëel risico in eigen land.

De NCTV publiceerde, met ‘crisispartners en stakeholders’, een draaiboek

De bureaucratie wapent zich alvast. De NCTV publiceerde in oktober, samen met ‘crisispartners en stakeholders’, een draaiboek: het Landelijke Crisisplan Extreem Geweld en Terrorisme. Daarin staat welke partij welke taak heeft na een aanslag. Zo zou de overheid snel en adequaat moeten reageren bij een extreem geweldsincident.

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog geen account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw