Premium Lock Gert-Jan Segers: ‘Arbeidsmigratie is potentieel gif’

14 november 2018Leestijd: 8 minuten
Gert-Jan Segers

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers maakt zich grote zorgen over de verdringing op de arbeidsmarkt van Nederlanders door Polen en andere Oost-Europeanen. ‘We spelen met vuur.’

Gert-Jan Segers

Op 9 juli 1969 geboren in Lisse in SGP-gezin. Vader was predikant

1988 • Studie politicologie te Leiden

1992 • Werkt bij Kamerfractie RPF, een van de voorlopers ChristenUnie

1999 • Radioreporter EO

2000 • Zendingswerk in Caïro

2007 • Studie internationale betrekkingen in Washington

2008 • Directeur wetenschappelijk instituut ChristenUnie

2012 • Tweede Kamerlid

2015 • Politiek leider ChristenUnie

 

Gert-Jan Segers (49) hekelt het ‘neoliberalisme’ van toenmalig staatssecretaris en huidig premier Mark Rutte, die de aantallen arbeidsmigranten bagatelliseerde en onterecht juichte over het vrije personenverkeer in de Europese Unie. ‘We zijn bezig het multiculturele drama nog een keer te herhalen,’ zegt Segers. Hij waarschuwt voor een ‘populistische golf’.

Het Centraal Planbureau telt 250.000 arbeidsmigranten uit Midden- en Oost-Europa in Nederland. Hoe kon zo’n grote groep onder de politieke radar blijven?

‘Voorafgaand aan hun komst zijn de aantallen enorm miskend. De verdringing die zou plaatshebben, werd onderschat. “Joh, wat gaat er op ons afkomen?” suste vijftien jaar geleden toenmalig VVD-staatssecretaris van Sociale Zaken, Mark Rutte. Zijn inschatting was dat het aantal geleidelijk zou toenemen. Van destijds 10.000 tot 44.000 in 2030. We zitten nu halverwege die periode en het aantal werknemers is 254.000. Ook dat is te laag geschat. Er staan 160.000 Oost-Europeanen ingeschreven. Op iedere geregistreerde heb je twee of drie onbekenden. In totaal dus zo’n half miljoen.

‘Ook in het Verenigd Koninkrijk werd gezegd dat het om beperkte aantallen ging. Daar liep het op tot boven de 300.000. Het publieke ongenoegen hierover was de motor achter de Brexit. Mijn conclusie is dat we moeten ingrijpen, want we spelen met vuur. De toestroom mag niet ongereguleerd doorgaan. Het is ook niet goed voor delen van  Oost-Europa die geleidelijk leeglopen.

‘We kunnen niet de handen in de lucht gooien en zeggen: nou ja, we staan erbij en kijken ernaar. Dat kan niet, want het heeft grote gevolgen. We zitten straks met nieuwe minderheden, mensen met taalachterstanden, concentraties in wijken van nieuwkomers. Oude integratieproblemen waar we nog altijd de handen vol aan hebben, krijgen we nog een keer.’

Premium Lock

Laden…

Premium Lock

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf €15 per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

  • Bent u al abonnee, maar heeft u nog niet een account? Maak die dan hier aan. Extra uitleg vindt u hier.

 

Premium Lock

Verder lezen?

U bent momenteel niet ingelogd of u hebt geen geldig abonnement.

Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen?

Bekijk abonnementen

Premium Lock

Er ging iets fout

Premium Lock

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw