Tweede Kamer Premium Corner

De klasse van Khadija Arib

05 juni 2018

De voorzitter van de Tweede Kamer oogst lof. Waarom? En wat zijn de vereisten voor deze baan? Vijf voorgangers van Arib over topsport op de voorzittersstoel. Opmerkelijk: aantal Kamer­leden uitbreiden tot 151, vindt Arib ‘een goed idee’.

Bij het aanbellen moet onwillekeurig toch enige schroom worden overwonnen. Achter de voordeur huist namelijk de politicus die ­bekendstaat als de ‘Lenin van Voorschoten’. Ook andere oude bijnamen van de christen-democraat, zoals ‘drilboor’ en ‘knoet’, jagen een zekere schrik aan. Maar Piet Bukman blijkt een heel vriendelijke man, die meteen hoffelijk koffie gaat zetten voor zijn gast.

Piet Bukman (1996-1998). Geschilderd door Leny Noyen

Bukman (84) weet wel waaraan hij zijn grimmige reputatie heeft te danken. Toen hij in 1980 aantrad als eerste voorzitter van het net gefuseerde CDA, trof hij verdeelde gelederen aan. ‘Er waren veel conflicten. Dan moet je op een gegeven moment zeggen: dit gesodemieter moet ophouden. Ik was als CDA-voorzitter functioneel hard. Misschien af en toe een beetje te hard.’

Opvallend is dat van die hardheid weinig te merken viel toen Bukman van 1996 tot 1998 de Tweede Kamer mocht leiden. Zelf stond hij niet te trappelen om de plaats in te nemen van zijn partijgenoot Wim Deetman, die tot burgemeester van Den Haag was benoemd. Hij had ook geen ambitie de functie lang te vervullen of zaken eens flink anders aan te pakken. Maar ondanks al zijn bestuurlijke ervaring ging het de oud-minister en oud-staatssecretaris ook niet altijd even vlot af om op de winkel te passen.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf 8 euro per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.