‘Universiteit had docent niet op non-actief moeten stellen…’

25 maart 2019Leestijd: 2 minuten
Universiteit Utrecht - ANP

De politie gaat de docent geesteswetenschappen van de Universiteit Utrecht niet vervolgen. De docent plaatste donderdag de reactie ‘Volkert, waar ben je?’ onder een bericht op Facebook.

De docent bood zijn excuses aan, maar werd alsnog op non-actief gezet. ‘Een schorsing is echt een brug te ver – zo kweek je alleen maar nog meer krampachtigheid, (zelf-)censuur en een dwingende meningenmoraal,’ schreef Bart Nijman op GeenStijl. ‘Alle kanten op, online én offline. Terwijl iedereen wel eens wat doms zegt, zeker uit primaire emoties op gespannen momenten. Laat het in vredesnaam gewoon lekker gaan, af en toe.’

Lees ook de column van Philip van Tijn: Wat er misging vóór 20 maart 2019

Het Facebook-bericht van de docent veroorzaakte afgrijzen op sociale media. De familie van Pim Fortuyn zei dat zij juridische stappen overwegen.

Het Openbaar Ministerie meldde zondag dat er wel sprake van ‘een smakeloze opmerking’. Maar ‘naar onze voorlopige juridische inschatting is de opmerking waarschijnlijk niet strafbaar’. De opmerking is namelijk geen concrete oproep om Thierry Baudet iets aan te doen. Het Openbaar Ministerie zei dat er nog geen aangifte is binnengekomen tegen de docent.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Premier Mark Rutte (VVD) keurde de bedreigingen aan het adres van Baudet maandag ook af. De minister-president riep op tot verdraagzaamheid.

‘Iedereen mag het in Nederland met iedereen oneens zijn, maar bedreigingen zoals die aan Thierry Baudet zijn totaal onacceptabel. Alle politici moeten in veiligheid en vrijheid hun werk kunnen doen. Democratie is geen gemakkelijk, maar wel een rijk bezit. Dat moeten we met z’n allen beschermen,’ zei Rutte maandag in De Telegraaf.

Wat vindt u? Gaat het op non-actief stellen van de docent te ver, zeker nadat hij zijn excuses aanbood? Of is de straf terecht en was dit een oproep tot geweld? Praat mee! De stelling van de dag luidt:

Geef uw mening onder dit artikel. U kunt alleen reageren als u abonnee bent.

Let op: door uw mening te geven, gaat u ermee akkoord dat de redactie van Elsevier Weekblad uw reactie kan uitlichten in de digitale rubriek Reacties op de stelling.