Afshin Ellian Afshin Ellian Premium Corner

Christchurch: hoe Tarrant tot terreurdaad kwam

20 maart 2019Leestijd: 5 minuten

Nadere bestudering van het manifest van de schutter in Christchurch leert dat de islamitische aanslagen in Europa de voedingsbodem waren voor zijn aanslag op twee moskeeën in de Nieuw-Zeelandse stad. Juist de wraakzucht van de zelfbenoemde eco-fascist maakt zijn gedachtegoed zo gevaarlijk, schrijft Afshin Ellian.

Salafistische moslims willen garen spinnen bij de aanslag in Nieuw-Zeeland. Ilyas El Yousfi van de salafistische As Soennah-moskee in Den Haag reageerde als volgt op de aanslag op de moskeeën in Nieuw-Zeeland: ‘Als je jarenlang anti-islam zaait, dan breekt er een tijd aan dat je geweld oogst.’

Afshin Ellian

Prof. mr. dr. Afshin Ellian (Teheran, 1966) is hoogleraar encyclopedie van de rechtswetenschap en wetenschappelijk directeur van het Instituut voor Metajuridica aan de rechtenfaculteit van de Universiteit Leiden. Hij schrijft wekelijks onder meer over de idealen en vrijheden van de westerse cultuur.

Natuurlijk, juist nu willen de salafisten bewijzen dat kritiek op de islam en op de salafistische sekte tot dit soort geweld kan leiden. De oppersalafist van Den Haag sluit zijn ogen voor de politieke en militaire realiteit die zijn geestverwanten hebben veroorzaakt. Brenton Tarrant, de schutter in Christchurch, openbaarde zijn motieven in zijn manifest ‘The Great Replacement. Towards a New Society’ . Wat waren die motieven? Wat dreef hem ertoe de aanslag te plegen?

Na aanslag Stockholm werd motief gevormd

Tussen april en mei 2017 veranderde hij na een verblijf in Europa (Frankrijk en elders) van mening: hij besloot om geweld te gaan gebruiken. De terreuraanslag in Stockholm (7 april 2017) was het moment waarop hij veranderde. Op die dag stal een afgewezen asielzoeker uit Oezbekistan een vrachtwagen en reed in op voetgangers, in opdracht van terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Daarbij kwam een doof meisje (Ebba Akerlund, 11 jaar) om het leven. Zij was op weg naar huis en omdat zij doof was, kon zij niet op tijd begrijpen wat er gaande was:

That difference was Ebba Akerlund. Young, innocent and dead Ebba. Ebba was walking to meet her mother after school, when she was murdered by an Islamic attacker, driving a stolen vehicle through the shopping promenade on which she was walking. Ebba was partially deaf, unable to hear the attacker coming. Ebba death at the hands of the invaders, the indignity of her violent demise and my inability to stop it broke through my own jaded cynicism like a sledgehammer.’

Dat was het moment waarop, strafrechtelijk gezien, zijn motief werd gevormd.

Laden…

Word abonnee en lees direct verder

Al vanaf € 9,- per maand leest u onbeperkt alle edities en artikelen van EW. Bekijk onze abonnementen.

Verder lezen?

U hebt momenteel geen geldig abonnement. Wilt u onbeperkt alle artikelen en edities van EW blijven lezen? Bekijk dan onze abonnementen.

Bekijk abonnementen

Er ging iets fout

Uw sessie is verlopen

Wilt u opnieuw

Premium Corner

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.