Amsterdam

Krakende illegalen nemen buurt over, Van Aartsen weigert ontruiming

06 april 2018

Woningcorporatie Ymere slaat alarm over een groep krakende illegale asielzoekers die een buurt in Amsterdam-Oost in zijn greep houdt. ‘Bewoners en medewerkers worden bedreigd en geïntimideerd. De situatie escaleert.’

We Are Here, een groep uitgeprocedeerde asielzoekers, maakte eerder deze week bekend tijdens de Paasdagen elf woningen en een winkelpand te hebben gekraakt in de Rudolf Dieselstraat. Daar zijn de laatste dagen nog eens tien panden bij gekomen.

Volgens dagblad Het Parool heeft de groep de buurt geheel overgenomen. Zo wordt er volgens een woordvoerder van de woningcorporatie op deuren gebonsd en zijn er ruiten ingegooid. Ymere-directielid Eric van Kaam tweet dat de asielzoekers sleutels uit de handen van medewerkers trekken.

Huizen opengebroken en bewoners bedreigd

De situatie is grimmig: bij de politie is aangifte gedaan door een bewoner wiens huis is opengebroken. Een andere bewoonster belde 112 omdat haar woning dreigde te worden gekraakt terwijl ze onder de douche stond.

Krakers ADM-werf gemeente

Amsterdam heeft vaker problemen met krakers:
Winnen krakers de slag om de ADM-werf?

Ymere stelt dat buurtbewoners zich sinds de Paasdagen niet meer veilig voelen en gaat volgens de krant aangifte doen van bedreiging en intimidatie. De woningcorporatie heeft bij justitie en het gemeentebestuur gevraagd om ontruiming van de gekraakte woningen, maar burgemeester Jozias van Aartsen vroeg vorige maand  eigenaren van gekraakte panden om het kraken te gedogen tot er een nieuw college is gevormd. Van Aartsen voert daarmee een besluit uit van de meerderheid van de gemeenteraad. GroenLinks wil als grootste partij in Amsterdam graag een uitbreiding van de bed-, bad- & broodregeling voor uitgeprocedeerde asielzoekers. De VVD heeft gisteren vragen over de kwestie gesteld in de gemeenteraad.

Groep wil van 124 huizen gemeenschap maken

In een reactie tegenover de krant ontkent een woordvoerder van We Are Here alle aantijgingen. De groep wil van de 124 huizen in de buurt, samen met de huidige bewoners, een gemeenschap maken. De panden zijn omgedoopt tot ‘We Are Here Village’: de asielzoekers willen er ook vrouwen en kinderen die op straat staan, opvangen.

De woningen zijn van Ymere en worden op den duur gesloopt om plaats te maken voor 300 sociale huurwoningen. In de tussentijd zouden studenten een plekje krijgen in de kraakpanden.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.