Kamer accepteert Amsterdamse krakersaanpak niet langer: ‘Handhaaf kraakverbod’

22 mei 2018Leestijd: 3 minuten
Khalid Jone van het illegalencollectief We Are Here tijdens een persconferentie over de situatie in Amsterdam-Oost - Foto: ANP

De Tweede Kamer accepteert niet langer de lankmoedige aanpak van de groep krakende illegalen van We Are Here in Amsterdam. Een Kamermeerderheid vindt dat het kabinet moet ingrijpen.

Een motie van regeringspartij VVD kreeg dinsdag brede steun in de Kamer: de partij roept op tot het vernietigen van het collegebesluit door de Kroon – een zeer zeldzame ingreep door de landelijke politiek in het lokale bestuur. Het voorstel kreeg steun van PVV, CDA, ChristenUnie, 50Plus, SGP en Forum voor Democratie. Kamerleden die zich uitspreken voor het voorstel, vinden het onacceptabel dat het landelijke kraakverbod in de praktijk niet wordt gehandhaafd. Het ergert ze dat Amsterdam zichzelf boven de Nederlandse wet lijkt te plaatsen.

‘De republiek Amsterdam bestaat niet. Het is een Nederlandse gemeente, waar de Nederlandse wet geldt,’ zei VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis – die de motie indiende – daarover vorige week.

GroenLinks kreeg steun in raad

In maart kreeg GroenLinks-voorman Rutger Groot Wassink in de raad met steun van D66 en PvdA een motie voor elkaar waarin staat dat de gemeente voorlopig geen illegalen op straat mag zetten en pandeigenaren verzoekt geen ontruiming aan te vragen. Waarnemend burgemeester Jozias van Aartsen sprak zich uit tegen de motie. Hij vindt dat de gemeente zich aan de wet moet houden. VVD en CDA stemden tevens tegen de motie.

De illegalen van We Are Here waren de eersten die van de motie profiteerden toen ze begin april tientallen panden bezetten in het oosten van de stad. De panden moeten worden gesloopt voor nieuwbouw.

Van de rechter mogen de uitgeprocedeerde krakers tot 1 juni blijven zitten. Woningcorporatie Ymere heeft volgens hem niet hard kunnen maken dat onmiddellijke ontruiming nodig is, omdat anders de nieuwbouw van 144 woningen vertraging oploopt. Ook vond de rechter niet dat de openbare orde door de kraakactie ernstig was verstoord.

‘Handhaving is een lachtertje’

Uitgeprocedeerden die huizen kraken, verstoren wél de openbare orde, schreef Gertjan van Schoonhoven eerder

Minister Ferdinand Grapperhaus (CDA) van Justitie en Veiligheid liet vorige week weten zich opnieuw te gaan buigen over de anti-kraakwet. ‘De handhaving van de wet is een lachertje,’ zei ook partijgenoot en Kamerlid Madeleine van Toorenburg vorige week.

Er dreigt echter een conflict tussen de Kamer en het kabinet op dit onderwerp: minister Kajsa Ollongren (D66) van Binnenlandse Zaken liet eerder namelijk weten niets te zien in ingrijpen in Amsterdam. Volgens haar ging het bovendien juridisch gezien niet om een ‘besluit’, waardoor het plan van de VVD volgens haar a priori al onuitvoerbaar is. De minister gaat ervan uit dat de krakers op 1 juni weg zijn. Ollongren is van mening dat de nationale overheid zich niet te veel moet mengen in zaken van de lokale overheid.

De Kamer ging dinsdag nog een stapje verder. Mocht Amsterdam de krakers straks ergens anders gaan huisvesten, zoals zou worden overwogen, dan moet het kabinet ook dat besluit laten vernietigen. Dezelfde Kamermeerderheid, uitgezonderd de ChristenUnie, steunde ook die motie van de VVD.

Het nieuwe stadsbestuur van Amsterdam presenteert donderdag het nieuwe coalitieakkoord. Het is nog niet bekend wat de nieuwe coalitie van GroenLinks, D66, PvdA en SP van plan is met dit hoofdpijndossier.