Amsterdam

Het verbond tussen illegalen en radicale krakers

06 april 2018

Het kraken van zo’n twintig voor de sloop bestemde huizen en een winkel in Amsterdam-Oost ten bate van illegale, uitgeprocedeerde asielzoekers houdt de gemoederen in de hoofdstad flink bezig. Dat is bepaald niet voor het eerst.

Het ‘vluchtelingencollectief’ We Are Here eigende zich met Pasen elf panden van woningcorporatie Ymere wederrechtelijk toe; later kwamen daar nog tien woningen bij. In die huizen is een groep van zo’n zestig illegalen ondergebracht – in een zogeheten We Are Here Village. Want, zo liet de actieclub weten: ‘Je hebt een heel dorp nodig om kinderen groot te brengen.’

Buurtbewoners zouden zijn geïntimideerd

Corporatie Ymere liet donderdag weten dat de situatie rond de kraakpanden uit de hand liep: buurtbewoners en ook medewerkers zouden door de kersverse bewoners zijn geïntimideerd.  De corporatie kondigde aan aangifte te zullen doen en vroeg de autoriteiten om ontruiming. Dat ligt echter ingewikkeld in Amsterdam.

Elsevier Weekblad-redacteur Nikki Sterkenburg schreef in 2015 de fascinerende reportage ‘Met dank aan kerk en krakers’, over de zogeheten Vluchtwerkgroep, illegalen in een gekraakte kerk. 

De hoofdstad – in de regel toch al vrij krakersvriendelijk, hoewel kraken illegaal is – maakt zich op voor een andere politieke heer. GroenLinks is er sinds de raadsverkiezingen van maart de grootste politieke partij en die is voorstander van een veel  ruimhartiger opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers dan die onder het vorige college: naast nachtopvang ook dagopvang.

Zaterdag is er een buurtfeest

Overigens ontkent We Are Here de spanningen met buurtbewoners. ‘We hebben met alle buren goed contact en organiseren zaterdag een buurtfeest om elkaar te leren kennen,’ zei een woordvoerder vandaag, vrijdag 6 april, tegen het ANP.

Het is niet voor het eerst dat uitgeprocedeerde asielzoekers steun krijgen van het Amsterdamse krakerswezen. In 2015 was er de nodige commotie rond de zogeheten Vluchtkerkgroep: illegalen in een gekraakte kerk. Nikki Sterkenburg van Elsevier Weekblad maakte toen de volgende reportage en portretteerde in een ander artikel de radicale wereld van de activisten die zich tegen het Nederlandse en Europese vreemdelingenbeleid verzetten.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.