Palestijnen naar Strafhof: Amerika dreigt, Blok maant tot kalmte

23 mei 2018Leestijd: 5 minuten
Palestijnse minister Maliki naar ICC in Den Haag, Foto: ANP.

Het Witte Huis overweegt diplomatieke stappen tegen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO), omdat die naar het Internationaal Strafhof in Den Haag stapt vanwege vermeende oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid door Israël. Minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD), die dinsdag zijn Palestijnse ambtsgenoot ontving, roept op tot kalmte en ‘een structurele oplossing’.

In een Amerikaanse wet, die in 2015 door het Congres werd aangenomen en ondertekend door president Barack Obama, staat dat de PLO kan worden berispt als zij naar het Internationaal Strafhof in Den Haag stapt om Israël aan te klagen. Een van de mogelijke straffen is het sluiten van de diplomatieke post van de Palestijnen in de Amerikaanse hoofdstad Washington, meldt The Times of Israel woensdag.

Lees ook dit commentaar van René van RijckevorselDonald Trump

Iran, Pakistan, Palestijnen: Trump niet langer gekke Henkie

Amerika wil PLO-kantoor mogelijk sluiten

De krant voert een woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad op die zegt dat het Witte Huis onderzoekt of ‘veranderingen nodig zijn in de status van het PLO-kantoor in Washington, dat zich vooralsnog alleen bezighield met activiteiten om duurzame vrede te bereiken tussen Israël en de Palestijnen’.

In november gaf toenmalig minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson aan dat de Palestijnse leiders 90 dagen de tijd hadden om aan te tonen dat ze zich inspannen voor vrede. Die termijn zit erop, en het is aan president Trump om te besluiten of dat reden is de Palestijnse diplomatieke post te sluiten.

Palestijnse minister vraagt Strafhof om veroordeling Israël

Die kans is aanwezig, aangezien Riad Malki, minister van Buitenlandse Zaken van de Palestijnse Autoriteit – de politieke tak van de PLO – dinsdag naar het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag stapte. Hij vraagt het Strafhof om onderzoek te doen naar vermeende oorlogsmisdaden en ‘misdaden tegen de menselijkheid’ door Israël. Volgens Malki komt de Joodse staat te vaak en te makkelijk weg met ‘oorlogsmisdaden tegen de Palestijnen’ en ‘schendingen van het internationaal recht’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Malki wil dat het ICC Israël veroordeelt voor bouwen in bezet Palestijns gebied op de Westelijke Jordaanoever en in Oost-Jeruzalem. Volgens de Israëlische regering is er echter geen sprake van bezet Palestijns gebied, aangezien het het gebied na de zesdaagse oorlog in 1967 op Jordanië veroverde. Bovendien is Israël geen lid van het ICC en meent het dat ‘Palestina’ geen staat is en dat het verzoek dus ongeldig is.

Doden Gaza: Israël spreekt van zelfverdediging, Palestijnen van misdaden

De Palestijnse minister doet ook zijn beklag over het recent opgelaaide geweld in Gaza. Daar marcheerden tienduizenden Palestijnen naar de grens met Israël voor protesten. Daarbij deden Palestijnen, gewapend met messen, explosieven en brandbommen, pogingen om het grenshek te bestormen en te doorbreken. Het Israëlische leger (IDF) doodde volgens het ministerie van Volksgezondheid in Gaza zeker 62 mensen en zou duizenden gewonden hebben veroorzaakt. Sinds 30 maart vielen ook al tientallen doden bij eerdere ‘marsen van terugkeer’.

Lees ook het commentaar van hoofredacteur Arendo Joustra:

Sympathie vaak voor de Palestijnen in propaganda-oorlog

Israël, dat het geweld beschouwt als ‘zelfverdediging’, wijst erop dat terreurorganisatie Hamas – die het bewind voert in Gaza – uit is op de vernietiging van de Joodse staat. Bovendien schermt de IDF met een uitspraak van een hoge Hamas-leider, Salah al-Bardawil, die op een Palestijnse televisiezender zei dat 50 van de 62 slachtoffers lid zijn van Hamas. Eerder werd al bekend dat drie doden waren aangesloten bij Islamitische Jihad, die net als Hamas wordt beschouwd als terroristische organisatie door onder meer Amerika, de Europese Unie en Australië.

Malki bezoekt Blok, die oproept tot kalmte en ‘structurele oplossing’

Malki ging dinsdag ook op bezoek bij minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) om te spreken over het Israëlische nederzettingenbeleid en de situatie in Gaza. Blok schrijft op Twitter dat hij de Palestijnse Autoriteit oproept ‘kalmte te bewaren’, en is van mening dat ‘alle partijen moeten blijven werken aan een structurele oplossing’.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De mensenrechtenraad van de Verenigde Naties (VN) stemde vrijdag in met een resolutie voor een onderzoek naar eventuele mensenrechtenschendingen van de IDF tegen de Palestijnen in Gaza. 29 leden (onder meer China, Cuba, Irak, Qatar, Saudi-Arabië en Venezuela) stemden vóór, veertien onthielden zich van stemming (waaronder Duitsland, Hongarije, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk) en twee stemden tegen: Amerika en Australië. De twee laatstgenoemde landen legden de schuld van de vele slachtoffers in Gaza vorige week al bij Hamas.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

‘Blok vindt VN-resolutie onevenwichtig, want Hamas niet genoemd’

In de resolutie staat tot ergernis van beide landen niets over de rol van Hamas, dat bij monde van hoge official Mahmoud Al-Zahhar toegaf ‘de wereld te misleiden door te spreken over vreedzaam verzet’. Volgens ChristenUnie-Kamerlid Joël Voordewind is ook Blok van mening dat de VN-resolutie voor een onderzoek onevenwichtig is vanwege het uitblijven van veroordelingen aan het adres van Hamas.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Andere Kamerleden, onder wie Sadet Karabulut (SP), zijn juist voorstander van een eenzijdige veroordeling van Israël. In de Tweede Kamer zei Karabulut al dat het kabinet het ‘door Israël aangerichte bloedbad moet veroordelen’ en beschuldigde ze de IDF van oorlogsmisdaden. Ook is zij voorstander van een wapenembargo en het ontbieden van de Israëlische ambassadeur, zoals onder meer Turkije en Zuid-Afrika al deden. Minister Blok wil dat vooralsnog niet doen.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Lees ook de column van Afshin Ellian: Hamas, houd op met krankzinnig martelarengedoe