Midden-Oosten

Nieuwe gewelddadige confrontatie Gaza-Israël staat op uitbarsten

06 april 2018

Precies een week nadat het geweld oplaaide tijdens een demonstratie van Palestijnen bij de grens tussen Gaza en Israël, staat een nieuwe confrontatie op uitbarsten. Terreurorganisatie Hamas, die het bewind voert in de Gazastrook, gaf opdracht autobanden in brand te steken om soldaten het zicht te ontnemen. Tegelijk vechten de partijen een propagandastrijd uit: waren dodelijke slachtoffers terroristen?

Diverse Israëlische media berichten vrijdagochtend dat duizenden inwoners van Gaza hun intrek hebben genomen in tentenkampen nabij het grenshek met Israël. Er zijn autobanden in brand gestoken, met zwarte rookwolken als gevolg. Volgens het Amerikaanse persbureau AP schiet het Israëlische leger (IDF) traangasgranaten af en laat scherpschutters positie innemen. Palestijnse media melden tot nu toe één dode. Er worden dertig- tot vijftigduizend demonstranten verwacht.

Geldelijke bijdragen voor beschoten jongeren en hun families

Een journalist van het Britse dagblad The Telegraph, die verslag doet vanuit Gaza, toont op Twitter beelden van cheques die Palestijnse jongeren van Hamas krijgen overhandigd. De families van dodelijke slachtoffers krijgen 3.000 dollar (bijna 2.500 euro) en die van (zwaar)gewonden 500 dollar (400 euro). Wie is beschoten maar daar niets aan heeft overgehouden, zou 200 dollar (160 euro) krijgen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vorige week vrijdag, toen gewelddadige rellen ontstonden bij het grenshek, gooiden demonstranten stenen, brandende autobanden en brandbommen naar het hek en IDF-soldaten. Ook bestormden Palestijnen het hek. De soldaten openden het vuur op de demonstranten. Dat kostte zeker zestien Palestijnen het leven, en vele honderden Palestijnen raakten gewond. Daar kwamen de afgelopen dagen nog enkele slachtoffers bij. Zo toonde de IDF op Twitter beelden van een bewapende Palestijn die op weg was naar het hek. Het leger schoot de man dood.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

’16 van de 19 Palestijnse doden aangesloten bij terreurgroepen’

Volgens de IDF schoten soldaten vorige week ook gericht op Palestijnen die het hek wilden vernielen of passeren. Het leger meldde zaterdag dat zeker tien van de demonstranten die vorige week werden gedood lid waren van Hamas of terreurgroepen als Islamitische Jihad. Die hebben als doel de staat Israël te vernietigen en een Palestijnse staat te stichten in het volledige voormalige Britse mandaatgebied Palestina.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

De Arabisch-Israëlische blogger Abu Ali meldt zelfs dat zestien van de tot nu toe zeker negentien doden bij terroristische activiteiten waren betrokken. De Engelstalige Palestijnse website Ma’an News, die verwijst naar het Gazaanse ministerie van Gezondheid, bevestigt de zestien namen. Het is niet duidelijk of alle slachtoffers zich inderdaad schuldig maakten aan terreuracties. Wel is zeker dat velen van hen waren aangesloten bij militaire takken van Hamas of daaraan gelieerde terreurgroepen.

‘Mars van de terugkeer’ voor nazaten Palestijnse vluchtelingen

Hamas stuurde vorige week tienduizenden Palestijnen naar de grens met Israël voor een zogenoemde ‘mars van de terugkeer’. Hamas beloofde een vreedzaam protest van Palestijnse Arabieren die hun ‘recht op terugkeer’ wilden bepleiten. Ze worden beschouwd als vluchtelingen, omdat honderdduizenden van hun (groot)ouders bij de oprichting van de staat Israël in 1948 het land verlieten of ontvluchtten. Hamas wil dat Palestijnen tot 15 mei naar de grens blijven marcheren. Zeventig jaar geleden werd op 15 mei de staat Israël uitgeroepen.

Yusef al Mahmoud, woordvoerder van de Palestijnse Autoriteit in Ramallah – het Palestijnse bewind in de Westelijke Jordaanoever – is boos op de Amerikaanse en Britse regeringen, omdat zij een resolutie van de Verenigde Naties (VN) voor een ‘onafhankelijk en transparant onderzoek’ naar het geweld tegenhielden. Israël ziet ook niets in zo’n onderzoek. Volgens de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman hebben Israëlische soldaten ‘gedaan wat nodig was’ en ‘verdienen zij een medaille’.

VN en Erdogan veroordelen Israël

Washington en Londen zijn volgens Mahmoud ‘medeplichtig aan de verschrikkelijke massamoord door het Israëlische bezettingsleger op ons weerloze volk’. Hij sprak van vreedzame demonstraties bij de grens tussen Gaza en Israël en noemde de Palestijnse doden ‘martelaren’. Ook ‘mensenrechtenexperts’ van de VN hebben Israëls optreden veroordeeld, net als de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Hij noemde de Israëlische premier Benjamin Netanyahu een ‘terrorist’ en Israël een ‘terreurstaat’. Netanyahu reageerde door te verwijzen naar de vele slachtoffers die het Turkse leger maakt in Syrië, onder meer bij de invasie in de stad Afrin, waarbij honderden Koerden werden gedood.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.