Antisemitisme

Door geweld geteisterd Zuid-Afrika druk met Israël-boycot

15 maart 2018Leestijd: 3 minuten

Terwijl het land wordt geteisterd door een golf van geweld tegen blanke boeren, is Zuid-Afrika druk met het boycotten van Israël. De regering en universiteiten gaan vol op het orgel tegen de Joodse staat, die zich aan apartheid schuldig zou maken. Het is zeer de vraag of de Zuid-Afrikaanse bevolking daarmee is geholpen.

Deze week is in Zuid-Afrika de zogenoemde Israeli Apartheid Week begonnen. In allerlei landen over de hele wereld organiseren activisten van 19 februari tot 17 april activiteiten om Israël de zwartepiet toe te spelen. Zo willen ze aandacht vragen voor de behandeling van Palestijnen en Afrikanen in Israël, die wat hen betreft vergelijkbaar is met de Apartheid (1948-1990), de rassenscheiding in Zuid-Afrika. Destijds werden zwarte Zuid-Afrikanen allerlei rechten ontzegd, waaronder het bezitten van land.

Lees het commentaar van hoofdredacteur Arendo Joustra:

Israël als democratie een voorbeeld voor het Midden-Oosten

Sinds maandag worden diverse universiteitscampussen in Zuid-Afrika ontsierd met spandoeken als ‘Zionisme is racisme’, ‘Bevrijd Palestina’, ‘Fuck Israel’ en ‘Fuck Zionism’. Ook organiseren studenten en activisten demonstraties om hun steun te betuigen aan BDS, de wereldwijde beweging die pleit voor het ‘boycotten, desinvesteren en sanctioneren’ van Israël.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Zelfs de regerende partij ANC, waarvan de nieuwe president Cyril Ramaphosa lid is, heeft toegezegd ‘actief deel te nemen’ aan de Israeli Apartheid Week. De regering zegt deelname toe aan de BDS-beweging. Het ANC klaagt over ‘toegenomen Israëlisch racisme’ tegen Afrikanen. Dit omdat Israël vorige maand is begonnen met het uitzetten van illegalen die afkomstig zijn uit landen als Eritrea en Sudan.

Het ANC eist ook de vrijlating van het zeventienjarige Palestijnse meisje Ahed Tamimi. Zij voert al van kinds af aan actie tegen Israëlische soldaten, onder meer door ze te slaan en te schoppen. Bij haar laatste poging in december is ze gearresteerd. Ze moet nog worden berecht. De familie Tamimi is berucht, onder meer omdat Aheds nicht het brein was achter een moordaanslag in een pizzeria in Jeruzalem (2001), die aan vijftien mensen het leven kostte.

Blanke boeren geteisterd door geweldsgolf

De timing van de protesten is hoogst opmerkelijk: een golf van geweld teistert blanke landeigenaren in Zuid-Afrika. Zwarte radicalen willen hun land afpakken uit wraak voor de apartheid uit het verleden. Vorige maand moedigde president Ramaphosa die acties nota bene aan: hij sprak van een ‘erfzonde’ die moet worden hersteld. Hij pleitte in het parlement voor een ‘radicale economische transformatie’. Blanke boeren hoeven wat de president betreft niet te worden gecompenseerd voor de landonteigening.

Boerderijmoorden in Zuid-Afrika blijven toenemen, lees het ontluisterende verslag van correspondent Fred de Vries

Door de Zuid-Afrikaanse antipathie tegen Israël dreigt ook misère onder de eigen bevolking. Vooral de hoofdstad Kaapstad heeft te maken met extreme droogte, waardoor de gevreesde Day Zero steeds dichterbij komt: op die dag draait het stadsbestuur van Kaapstad alle kranen in de stad dicht. De bevolking mag er bijvoorbeeld al slechts vijf minuten douchen. Aanvankelijk zou Day Zero op 22 april zijn, maar de bevolking vreest dat het water al eerder op is.

Universiteit Tel Aviv wil Zuid-Afrika helpen droogte tegen te gaan

Meer over de droogte in Zuid-Afrika: In de rij voor een slok water

Mogelijk heeft Israël de oplossing voor het Zuid-Afrikaanse watertekort: de Universiteit van Tel Aviv biedt Zuid-Afrika hulp aan op het gebied van watermanagement, waarmee Israël gezien zijn droge klimaat veel ervaring heeft. Maar als Zuid-Afrika die hulp wil ontvangen, zal het de voornemens voor een boycot wellicht even in de ijskast moeten zetten. Volgens The Times of Israel heeft het ANC vorige week na enige aarzeling laten weten dat het openstaat voor de hulp uit Tel Aviv. Het is afwachten of president Ramaphosa en de zijnen de dorst van de bevolking belangrijker vinden dan hun principes.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.