Israël

D66 en ChristenUnie slaan handen ineen voor vrede Gaza

19 april 2018Leestijd: 4 minuten

Regeringspartijen D66 en ChristenUnie komen vandaag, donderdag, met een ambitieus plan: ze willen voor de Palestijnen een veilige verbinding creëren tussen de Gazastrook en de Westelijke Jordaanoever. Zo moeten die op en neer kunnen reizen tussen de twee Palestijnse Gebieden, zonder dat de veiligheid van Israël daaronder lijdt.

Kamerleden Sjoerd Sjoerdsma (D66) en Joël Voordewind (ChristenUnie) roepen minister van Buitenlandse Zaken Stef Blok (VVD) op om een conferentie over Gaza te organiseren om hun voorstel te bespreken. De twee hebben naar eigen zeggen contact gehad met de Israëlische en de Palestijnse ambassadeur in Den Haag. Zij zouden beiden wel oren hebben naar het idee.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Door een veilige route van de Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever te openen, moeten medische zorg, familiehereniging en handel makkelijker bereikbaar worden voor Palestijnen, denken D66 en ChristenUnie. Volgens beide kabinetspartijen toont het recent opgelaaide geweld bij de grens tussen Israël en Gaza de noodzaak om de ‘geweldsspiraal te doorbreken’.

Sinds eind maart trokken duizenden Palestijnen naar het grenshek, waar ze onder meer brandbommen gooiden, autobanden in brand staken en pogingen deden om de grens over te steken. Het Israëlische leger (IDF) doodde er zeker 35 demonstranten, van wie de meeste waren aangesloten bij terreurorganisaties als Hamas en Islamitische Jihad. Of zij daadwerkelijk betrokken waren bij terroristische activiteiten, is niet bekend. Onder meer de Verenigde Naties, de Turkse president Recep Tayyip Erdogan en de hoge EU-buitenlandvertegenwoordiger Federica Mogherini verwijten Israël ‘disproportioneel geweld’.

Grensblokkade Gaza na toenemende Hamas-terreur

Israël heeft net als buurland Egypte de grens met de Gazastrook grotendeels geblokkeerd, waardoor het voor inwoners niet eenvoudig is om die te verlaten of om goederen te vervoeren. In 2005 verliet Israël de Gazastrook, waarna de partij Fatah van de Palestijnse Autoriteit het bestuur er in handen kreeg.

Twee jaar later nam Hamas er de macht over. De terreurorganisatie is uit op vernietiging van de Joodse staat. Sinds de machtswisseling worden geregeld raketten afgeschoten op Israëlische dorpen en steden, terwijl ook de smokkel van wapens en explosieven door ondergrondse tunnels toeneemt. Afgelopen weekeinde ontdekten en vernietigden soldaten van het Israëlische leger IDF de grootste Hamas-tunnel ooit. Volgens IDF was die bedoeld om aanslagen te kunnen plegen op burgers in Israël.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Franse diplomaat smokkelde wapens van Gaza naar Westelijke Jordaanoever

Israël arresteerde vorige maand een medewerker van het Franse consulaat in Jeruzalem op verdenking van poging tot het smokkelen van wapens. De man zou met zijn diplomatenauto heimelijk wapens hebben meegenomen van de door Hamas gecontroleerde Gazastrook naar de Westelijke Jordaanoever. Het zou gaan om zeventig pistolen en twee semi-automatische wapens die in zeker vijf reizen waren vervoerd, meldde persbureau Reuters op basis van de Israëlische veiligheidsdienst Sjien Beet.

De samenwerking tussen Sjoerdsma en Voordewind is opmerkelijk: de D66’er is vaak kritisch op Israël en hamert op een tweestatenoplossing, terwijl laatstgenoemde juist een van de meest pro-Israëlische Kamerleden is. Zo waren beiden het met elkaar oneens over het besluit van de Amerikaanse president Donald Trump om de Amerikaanse ambassade in Israël te verplaatsen naar Jeruzalem, de stad die hij en passant erkende als de ‘ongedeelde hoofdstad’ van de Joodse staat. Sjoerdsma vond dat een ‘zorgwekkende zet’ omdat die het vredesproces in gevaar zou brengen. Voordewind was het juist met Trump eens, en wil dat ook de Nederlandse ambassade in Jeruzalem komt te staan.

Robbert de Witt over het verplaatsen van de ambassade naar Jeruzalem: Welk vredesproces verstoort Trump eigenlijk?

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.