Voor de 29ste keer kraken We Are Here-illegalen Amsterdams pand

05 november 2017Leestijd: 2 minuten
Archiefbeeld van een krakende illegaal van We Are Here - Foto: ANP

Een groep van 25 illegalen heeft zondag opnieuw een pand in Amsterdam gekraakt, ditmaal aan de Zeeburgerkade. De kraak is noodzakelijk, omdat ze anders ‘over straat moeten zwerven,’ aldus de afgewezen asielzoekers.

Volgens de activistische groep We Are Here – die in het verleden vaak in verband is gebracht met krakende asielzoekers in Amsterdam – stond het pand al een tijd leeg.

Overdag over straat zwerven

De ‘bed-bad-brood’-voorziening in Amsterdam geeft hun volgens de groep geen opvang tussen 9 uur ’s ochtends en 4 uur ’s middags, waardoor ze dan dus over straat zouden moeten zwerven.

De groep asielzoekers in kwestie is afkomstig uit een reeks aan Afrikaanse landen. De eigenaar van het pand zou op de hoogte zijn van de situatie, evenals de politie.

Groep geeft al sinds 2012 problemen

We Are Here veroorzaakt al een aantal jaar overlast in de gemeente Amsterdam. Het is zondag sinds 2012 de 29ste keer dat de groep een pand kraakt.

Eind vorig jaar nam een deel van de groep asielzoekers zijn intrek in twee peperdure panden in het centrum van Amsterdam. Het gaat om personen die halverwege december een pand aan de Rijswijkstraat werden uitgezet, omdat de beheerder van het pand specifieke plannen had voor het gebouw. Ze lieten een ravage achter. De subgroep weigerde gebruik te maken van de illegalenopvang van Amsterdam.

In 2012, toen de groep begon, sloegen drie uitgeprocedeerde Eritreeërs een tent op aan de Nieuwe Herengracht, in een poging aandacht te vragen voor hun situatie. Wat volgde, was een jarenlange zwerftocht door Amsterdam, waarbij steeds meer illegalen zich aansloten.