#formatie

Fracties geven groen licht voor regeerakkoord

10 oktober 2017

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie presenteren dinsdag officieel hun regeerakkoord. Maandagavond gaven de Tweede Kamerfracties van de partijen groen licht voor het akkoord.

Vooral de VVD-fractie liet maandagavond lang op zich wachten. De overige fracties (CDA, D66 en ChristenUnie) stemden uren eerder al in.

Tekstuele aanpassingen

Er zijn wel nog wat ‘kleine aanpassingen’ nodig. Volgens D66-leider Alexander Pechtold zijn die vooral ‘tekstueel’ van aard.

De fractieleiders van de partijen komen daarom ’s ochtends nog bij elkaar om de laatste wensen te bespreken en het akkoord af te ronden. Rutte sprak maandagavond van een ‘ontzettend mooi regeerakkoord’. Volgens Pechtold zijn de medisch-ethische thema’s, waar zijn partij zoveel belang aan hecht, in het regeerakkoord goed overeind gebleven.

De formatie geldt inmiddels als de langste ooit. Het record van 208 dagen uit 1977 is gesneuveld en heeft plaatsgemaakt voor het komende kabinet Rutte-III. Vijf jaar geleden ging het allemaal een stuk sneller, na een ultrasnelle formatie tussen PvdA’er Diederik Samsom en Rutte. Ook het fractieberaad over het toenmalige akkoord was kort. Dat leidde allemaal tot onvrede en later toch nog tot aanpassingen. ‘Zo leren we weer,’ zei Rutte daar maandag over: ‘Ook ik.’ Volgens CDA-leider Sybrand Buma is het niet gek dat de formatie zo lang heeft geduurd. Gezien de verkiezingsuitslag was dat moeilijk te vermijden, aldus Buma.

Deze week nog debat

Het demissionaire kabinet Rutte-II heeft ook een record gevestigd: het is het langst zittende kabinet sinds de Tweede Wereldoorlog.

Het regeerakkoord, met als motto ‘Vertrouwen in de toekomst’, wordt dinsdag gepresenteerd.  Dinsdagavond schuiven Rutte en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers tevens aan bij tv-presentator Humberto Tan in RTL Late Night. 

Deze week zal de Tweede Kamer nog in debat gaan over de plannen van de nieuwe coalitie, waarvan een flink deel vorige week al uitlekte. Het nieuwe kabinet staat in de week van 23 oktober op het bordes.

 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.