nederland

Concept-regeerakkoord maandag naar fracties: dit kunnen we verwachten

06 oktober 2017

Het concept-regeerakkoord gaat maandag naar de fracties van de formerende partijen VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Premier Mark Rutte spreekt van een ‘mooi regeerakkoord’.

‘Ik denk dat ik dit vol vertrouwen maandag aan de fractie kan voorleggen,’ voegt D66-leider Alexander Pechtold eraan toe. Een dag later wordt het regeerakkoord – waarvan het motto nog niet bekend is – dan door de vier gepresenteerd. Verwacht wordt dat de fracties geen grote veranderingen in het akkoord gaan aanbrengen.

Lange rit

Al sinds juni onderhandelen CDA-leider Sybrand Buma, ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, Rutte en Pechtold onder leiding van informateur Gerrit Zalm over de vorming van Rutte III. De formatie duurt nu al meer dan 200 dagen. Wanneer het nieuwe kabinet dan eindelijk op het bordes staat, zal dan een record zijn behaald.

Na de verkiezingen van 15 maart werd eerst tevergeefs geprobeerd een kabinet te vormen met VVD, CDA, D66 en GroenLinks. D66 wilde graag verder met GroenLinks, en wees de ChristenUnie in mei nog keihard af. ‘De afgelopen tijd hebben we vaak over de moeilijke dingen gesproken en zijn er goed uitgekomen,’ zei Pechtold vrijdag.

Gelekte maatregelen

Er is al een reeks van maatregelen uit het regeerakkoord gelekt. Zo gaat de belasting omlaag waarmee vooral middeninkomens moeten profiteren, krijgt Defensie er tot 1,5 miljard euro bij, wordt de werkdruk in het onderwijs aangepakt, gaat de vennootschapsbelasting omlaag en blijft het eigen risico in de zorg de komende jaren op 385 euro. Ook zijn de partijen van plan om flink te snijden in de hypotheekrenteaftrek, en krijgen migranten met een status niet meer direct toegang tot de verzorgingsstaat.

De vier partijleiders komen maandagochtend nog even bij elkaar. ‘Dan is het echt nog de puntjes op de i zetten’ zegt Buma vrijdag. Daarna kunnen de fracties het akkoord doornemen. Ook Buma is ervan overtuigd dat hij het akkoord ‘in volle overtuiging’ aan de fractie kan voordragen.

Het nieuwe kabinet wordt groter dan de laatste twee. Er komen zestien ministers en negen staatssecretarissen. Ook komen er een paar nieuwe ministers. Zo komt er weer een minister van Landbouw en ook voor Klimaat komt een aparte bewindsman. Mogelijk komen er nog twee nieuwe posten bij.

Segers gaat in ieder geval in de Kamer zitten. Buma en Pechtold willen nog niet kwijt of zij in het kabinet gaan of fractieleider blijven. Het nieuwe kabinet heeft in beide Kamers van het parlement slechts een meerderheid van één zetel.

Volgende week praat de Tweede Kamer over het akkoord. Daarna wordt Rutte als formateur aangewezen en komen de beoogde bewindslieden bij hem langs. Vervolgens staat in de week van 23 oktober het kabinet dan bij de Koning op het bordes.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.