nederland

VVD neemt de tijd voor regeerakkoord, zegt Rutte

09 oktober 2017

De onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn eruit, nu de fracties van de vier toekomstige coalitiepartijen van Rutte-III nog. Omdat het regeerakkoord uit een flink aantal pagina’s bestaat, zullen zij er naar verwachting wel enige tijd over doen om de afspraken helemaal door te lezen en te becommentariëren.

De VVD-fractie neemt in elk geval de tijd om het regeerakkoord tot zich te nemen. ‘We nemen nu veel meer tijd, want het is een behoorlijk pak papier geworden,’ zegt VVD-leider en premier Mark Rutte.

Rutte verdedigt het akkoord met vuur

Hij verzuchtte dat het inderdaad lang heeft geduurd vooraleer er overeenstemming was bereikt, maar er ligt nu echt een ‘ontzettend mooi regeerakkoord‘ op tafel. Hij zal het naar eigen zeggen ‘met vuur’ verdedigen in zijn fractie die, inclusief Rutte zelf, 33 personen telt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Vijf jaar geleden ging het allemaal een stuk sneller, na een ultrasnelle formatie tussen PvdA’er Diederik Samsom en Rutte. Ook het fractieberaad over het toenmalige akkoord was kort. Dat leidde allemaal tot onvrede en later toch nog tot aanpassingen. ‘Zo leren we weer,’ zegt Rutte daar vandaag over: ‘Ook ik.’

Geen reactie op kritiek van Wiegel

Hij wilde niet reageren op de kritiek van VVD-prominenten, zoals oud-leider Hans Wiegel, op de voorgestelde herinvoering van een belastingmaatregel voor mensen die hun hypotheek volledig hebben afgelost.

Als alles goed gaat en er niet al te veel onenigheid is over de tekst, presenteren VVD, CDA, D66 en ChristenUnie dinsdag hun beleidsplannen. Die avond schuiven Rutte en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers aan bij tv-presentator Humberto Tan in RTL Late Night. 

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.