nederland

Buma blijft in Kamer, net als Alexander Pechtold

09 oktober 2017Leestijd: 2 minuten

D66-leider Alexander Pechtold wordt geen minister en blijft als fractievoorzitter van zijn partij in de Tweede Kamer. Volgens hem zou dit beter zijn voor de stabiliteit van de coalitie.

Ook heeft hij als leider van zijn fractie naar eigen zeggen ‘wat meer ruimte voor het thuisfront’, zegt Pechtold in het AD. ‘Ik heb het gevoel dat ik als fractievoorzitter net iets meer over mijn tijdsindeling ga.’

Tijdens zijn vorige ministerschap zag hij zijn kinderen naar eigen zeggen niet veel. Pechtold was eerder burgemeester van Wageningen en minister voor Bestuurlijke Vernieuwing en Koninkrijksrelaties in het kabinet-Balkenende II.

Presentatie regeerakkoord morgen

Pechtold vindt bovendien dat de stabiliteit van de coalitie het belangrijkste is. ‘Dat kan het beste als fractievoorzitter. Ik zou het ongelooflijk leuk vinden weer als bestuurder aan de slag te gaan, maar ik ben pas 51. Ik moet tenminste nog 19 jaar, als het me gegeven is.’

Hij zou de fractie en VVD-leider Mark Rutte zijn besluit vanmiddag hebben verteld. Ook CDA-leider Sybrand Buma blijft in de Tweede Kamer als fractieleider. De fractie is ‘enthousiast over het resultaat,’ zei hij. Buma heeft slechts een ‘aantal kleine punten’ om in te brengen bij het laatste overleg dinsdagochtend met de leiders van VVD, D66 en ChristenUnie. Hij wilde niet ingaan op de details. Ze staan de steun van de fractie voor het regeerakkoord in elk geval niet in de weg, aldus Buma. De vier partijen presenteren dinsdag hun regeerakkoord, die na een ellenlange formatie tot stand kwam.

Fortuyn zou het verzonnen kunnen hebben: verplicht naar de Nachtwacht door Rutte-III

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.