nederland

Eindelijk: partijen eens over regeerakkoord

09 oktober 2017

Na 208 dagen praten is het eindelijk zo ver: de onderhandelaars van VVD, CDA, D66 en ChristenUnie zijn het eens over de plannen voor de komende vier jaar. Er ligt een concept-regeerakkoord voor Rutte-III.

Maandagochtend kwamen de onderhandelaars nog een paar uur bij elkaar om de laatste puntjes op de i te zetten, iets wat vrijdag al werd aangekondigd. Het motto van de nieuwe coalitie is ‘Vertrouwen in de toekomst’.

Nog niet definitief

Er is nog geen definitief akkoord. Daarvoor moeten ook de fracties van de verschillende partijen met het concept instemmen. De Kamerleden mogen nog opmerkingen maken en kleine wijzigingen voorstellen. Als daar overeenstemming over is, kan het regeerakkoord worden gepresenteerd. Dat gebeurt vrijwel zeker dinsdagmiddag.

Al sinds juni onderhandelen CDA-leider Sybrand Buma, ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers, Rutte en Pechtold onder leiding van informateur Gerrit Zalm over de vorming van Rutte-III. De formatie duurt nu al meer dan 200 dagen. Wanneer het nieuwe kabinet dan eindelijk op het bordes staat, zal dan een record zijn behaald.

Groter kabinet

Het nieuwe kabinet wordt groter dan de laatste twee. Er komen zestien ministers en negen staatssecretarissen. Ook komen er een paar nieuwe ministers. Zo komt er weer een minister van Landbouw en ook voor Klimaat komt een aparte bewindsman. Mogelijk komen er nog twee nieuwe posten bij.

Later deze week volgt er dan een debat met informateur Zalm, waarin de Kamer zo goed als zeker VVD-leider en premier Mark Rutte zal aanwijzen als formateur. Hij gaat dan de nieuwe ministers en staatssecretaris ontvangen. De nieuwe ploeg staat dan naar verwachting rond 23 oktober op het bordes.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.