#TK2017

Het blijft oorverdovend stil bij DENK over beledigingen Erdogan

15 maart 2017Leestijd: 3 minuten

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan strooit de ene belediging na de andere uit over Nederland. Dat zorgt voor furieuze reacties bij veel politieke partijen in deze verkiezingscampagne, behalve bij DENK.

De beweging van de Turkse Nederlanders Tunahan Kuzu en Selcuk Öztürk ontloopt kritische vragen over de praktijken van de Turkse president.

Erdogan noemde Nederlanders dit weekeinde ‘fascistisch’ en ‘nazi-overblijfselen’. Gisteren deed hij daar nog een schepje bovenop door valselijk te beweren dat Nederland de massamoord in Srebrenica (1995) op zijn geweten heeft. Schandalige uitspraken, zo reageerden de meeste lijsttrekkers, die gisteren volop in de weer waren om stemmen binnen te halen. Premier en VVD-lijsttrekker Mark Rutte was klip-en-klaar in zijn reactie: ‘Dit is walgelijke geschiedvervalsing.’ Hij sprak over de Turkse president als iemand die met het uur hysterischer wordt.

Syp Wynia in weekblad Elsevier: ‘Bevrijdend dat overheid niet meer kruipt voor Erdogan‘ 2017-03-11 22:49:12 ROTTERDAM - Turken demonstreren bij het Turkse consulaat aan de Westblaak. Minister Fatma Betul Sayan Kaya van Familiezaken werd daar de toegang tot het consulaat geblokkeerd. De Turkse bewindsvrouw wilde daar een toespraak houden over het Turkse referendum. ANP MARTEN VAN DIJL

DENK-poster aan de muur

DENK doet het goed in de peilingen. De afgelopen weken kon de partij, die ook wel wordt aangeduid als een Erdogan-filiaal, rekenen op twee tot drie virtuele zetels. Maar de partij heeft het lastig met de hoogoplopende rel tussen Turkije en Nederland, die dit weekeind in alle hevigheid ontvlamde. Veel Turkse Nederlanders willen wegens het Turkse karakter van de partij stemmen op DENK. Bij Turkse en Marokkaanse bakkers in Amsterdam-Oost wordt hardop over de partij gediscussieerd, en bij een enkeling hangt een DENK-affiche aan de muur.

Onder de Turken in Nederland is een significant deel pro-Erdogan. Toen zowat elke partij zich uitsprak over het weren van de Turkse ministers en de boze Turkse reactie daarop, hulde DENK zich in stilzwijgen. De partij was de hele dag onbereikbaar voor commentaar. Uren later kwam daar eindelijk een reactie. Kuzu op Twitter: ‘Laten we nu de-escaleren. Burgers mogen niet tegenover elkaar komen te staan.’ Hij zei zelfs een bemiddelingspoging te hebben ondernomen, maar nul op het rekest te hebben gekregen van Rutte en de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb. In zijn stad kwam alle heibel tot een uitbarsting. DENK betitelt het weren van de Turkse ministers als ‘zeer onverstandig’, omdat ‘hierdoor de verhoudingen alleen maar meer op scherp komen te staan’.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Verwensingen aan adres Nederland

Net als alle andere politieke kopstukken bracht Kuzu eerder op woensdag zijn stem uit. Een uitgelezen kans voor media om de DENK-voorman eindelijk aan de tand te voelen. Maar toen een PowNed-verslaggever het probeerde, werd zij vakkundig afgewimpeld. Kuzu weigerde vragen over Erdogans verwensingen aan het adres van Nederland te beantwoorden. ‘Waarom denk jij dat ik met PowNed wil praten?’ was zijn repliek. Op de verkiezingsbijeenkomst die DENK woensdagavond houdt – locatie onbekend – worden journalisten buiten de deur gehouden. Ook Elsevier is niet welkom. Vragen over het stilzwijgen van DENK blijven vooralsnog onbeantwoord.

De houding van DENK deed Kamervoorzitter Khadija Arib (PvdA) verzuchten dat DENK wat haar betreft afstand had moeten nemen van Erdogans uitspraken. In een radio-uitzending van EenVandaag had de sociaal-democratische nummer twee het vooral over Erdogans nazi-uitlating. ‘Dat kan absoluut niet en is onacceptabel. Dan verwacht ik van een volksvertegenwoordiger in Nederland dat hij dat ver van zich werpt. Dat is niet gebeurd en dat is jammer.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.