nederland

Rutte razend na uitspraken Erdogan over Srebrenica

14 maart 2017

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft te midden van alle diplomatieke spanningen nog eens flink uitgehaald naar Nederland. ‘Turkije kent de Nederlanders van de slachting in Srebrenica.’

Volgens het Turkse dagblad Hurriyet zei Erdogan dat Nederlanders in 1995 de slachting in Srebrenica aanrichtten. ‘We kennen ze van de slachting van Srebrenica. We kennen hun verdorven karakter van de manier waarop ze achtduizend Bosniërs afmaakten,’ aldus Erdogan: ‘Niemand hoeft ons een lesje te leren over moderniteit.’ Erdogans uitspraken zijn een nieuwe belediging voor Nederland, nadat hij eerder al sprak over Nederlanders als fascistisch en ‘overblijfselen van het nazisme’.

Massamoord begaan door Bosnische Serviërs

Zijn woorden zijn pertinent onjuist: de moord op duizenden moslimmannen- en jongens werd in de bewuste zomer van 1995 begaan door troepen van de Bosnisch-Servische generaal Radko Mladic. Aanwezige Dutchbat-militairen konden de val van Srebrenica en de daaropvolgende Bosnisch-Servische deportaties van en moordpartijen op moslims niet voorkomen. Premier Mark Rutte (VVD) zegt in een reactie: ‘Walgelijke geschiedvervalsing.’ Volgens hem wordt de toon steeds hysterischer. ‘Hij blijft het verder oppompen. Het is van een niveau en stijlloosheid, ongelooflijk. We gaan ons niet tot dit niveau verlagen. Het is echt onacceptabel.’

Erdogan gaat er met gestrekt been in

Erdogan is boos omdat het Nederlandse kabinet zaterdag twee Turkse ministers tegenhield. Eerst mocht minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu niet landen, en daarna werd de over land reizende minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya geweigerd in Rotterdam. Zij werd teruggebracht naar waar ze vandaan kwam: Duitsland. Daarna escaleerden de toch al aanwezige spanningen tussen Turkije en Nederland snel. 

De Turkse president gaat er met gestrekt been in. Hij roept Turken in het buitenland op om vooral niet op partijen te stemmen die ‘Turkije als vijand zien’.  ‘De ene kandidaat (in de Nederlandse verkiezingen, red.) is een racist die in de peilingen voor staat. Dan is er de partij die nu regeert,’ zegt Erdogan. Hij sprak tot ‘alle buitenlanders daar, moslims en Turken’. ‘Als jullie gaan stemmen: stem zeker niet op deze twee.’ Het is duidelijk dat hij doelde op de PVV van Geert Wilders – die hij steevast een racist noemt – en Mark Rutte’s VVD.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.