Erdogan wil meer dan excuses: ‘Nederland zal boeten’

12 maart 2017Leestijd: 3 minuten
Demonstranten in Rotterdam Foto: ANP

Nadat Nederland twee Turkse ministers heeft teruggestuurd, is de Turkse regering ziedend. Eerder vergeleek president Recep Tayyip Erdogan Nederland met de nazi’s, nu dreigt het Turkse kabinet met sancties.

Turkije ‘wil meer dan alleen excuses,’ laat de minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Cavusoglu weten. Erdogan zegt dat Nederland ‘de prijs zal betalen’ als het land de band met Turkije opoffert vanwege de verkiezingen.

Vooral het feit dat politiehonden werden ingezet om de rust te bewaren in Rotterdam schuurt. De politiehonden moesten ingrijpen toen een aantal protesten van Turkse Nederlanders uit de hand liep.

Zaterdagnacht werd Cavusoglu geweerd en een andere minister uitgezet. De gebeurtenissen rond het consulaat in Rotterdam hebben de relatie tussen Nederland en Turkije op scherp gezet.

Snelle handeling

Het kabinet reageerde snel op de dreigende crisis zaterdagmiddag. De landingsrechten werden ingetrokken van de vlucht van Cavusoglu. Dat zorgde voor woede onder Nederlands-Turkse aanhangers van de Turkse president Erdogan.

In Rotterdam braken rellen uit. Later op de middag bleek dat de Turkse minister van Familiezaken Fatma Betül Sayan Kaya onderweg was vanuit Duitsland naar Rotterdam, per auto. De Turkse autoriteiten stuurden zelfs verschillende colonnes de Nederlandse wegen op, om de Nederlandse veiligheidsdiensten te misleiden.

Consul misleidde Nederlandse autoriteiten

Eenmaal bij het Turkse consulaat in Nederland, bleef Kaya uren in haar auto zitten. De politie verbood haar het consulaat te betreden. De Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb (PvdA) voerde urenlange onderhandelingen met Turkse ambtenaren in het consulaat. Ook premier Mark Rutte (VVD) en het ministerie van Buitenlandse Zaken waren betrokken bij de gesprekken.

Uiteindelijk werd Kaya uitgezet: zij werd tot ongewenst vreemdeling verklaard. Achteraf zegt Aboutaleb dat de Turkse consul-generaal hem en de Nederlandse autoriteiten ‘op schandalige wijze heeft misleid’. De consul hield de Nederlandse autoriteiten voor dat er niets was gepland op het consulaat op zaterdag. Intussen riep hij Nederlandse Turken via sociale media op naar het consulaat te komen.

Ook de protesten in Rotterdam liepen uit de hand. Een aantal demonstranten ging op de vuist met de Mobiele Eenheid (ME), en zeker zes agenten zijn gewond geraakt. Twaalf protesterende Turkse Nederlanders zijn opgepakt, en zeven demonstranten raakten zelf gewond.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Relatie op het spel

De Turkse regering noemt het ‘ondemocratisch’ dat de Turkse politici niet in Europese staten terecht kunnen om campagne te voeren voor het referendum. Turkse politici gebruikten eerder al behoorlijk ferme taal tegen Nederland: volgens Erdogan is Nederland ‘een overblijfsel van de nazi’s’.

Ook de uitspraken van minister Cavusoglu worden als zorgelijk beschouwd. Cavusoglu dreigt Nederland politieke en economische sancties op te leggen als straf. Nederlandse politici maken zich dan ook zorgen over de relatie tussen Nederland en Turkije.

‘Wat ons betreft, is het een zaak die we goed in de gaten moeten houden,’ zegt Ahmed Aboutaleb. Het blijft belangrijk diplomatieke gesprekken te voeren met de Turken, aldus de burgemeester. ‘Uiteindelijk  hoop ik dat de rede zal zegevieren.’