Kan Weert ‘aso-asielzoekers’ terugsturen naar Duitsland?

03 januari 2017Leestijd: 2 minuten
Jos Heijmans, burgemeester van Weert Foto: ANP

Noord-Afrikaanse asielzoekers zorgden de afgelopen weken ook in Weert voor overlast. De burgemeester van de gemeente wil een deel van de ‘kansloze asielzoekers’ terugzetten naar Duitsland. Kan dat?

Burgemeester Jos Heijmans (D66) raakte in opspraak toen hij samen met staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) aankondigde de lastpakken huisarrest te geven. Volgens rechtsdeskundigen van het Centrum voor Openbare Orde en Veiligheid waren de maatregelen tegen de wet.

‘Aso-asielzoekers’ uit Noord-Afrika naar Duitsland

Meeste asielaanvragen in DuitslandHeijmans wil de overlastgevende Noord-Afrikaanse ‘asielzoekers’ uitzetten naar Duitsland. Uit cijfers van Eurostat blijkt dat in Duitsland veruit de meeste asielaanvragen werden gedaan: van de 988.000 asielaanvragen die tussen januari en september 2016 werden gedaan, gaat het in 658.000 gevallen om asiel in Duitsland.

De jaarwisseling verliep rustig in Weert. De Telegraaf meldt dat Heijmans nu met nieuwe beloftes komt om definitief af te komen van kansloze asielzoekers die voor onrust zorgen. Het grootste deel wordt uitgezet naar Duitsland, het land waar ze voor het eerst asiel aanvroegen. Een groot deel van de ‘aso-asielzoekers’ komt uit Noord-Afrikaanse landen als Algerije en Marokko. De thuislanden weigeren deze migranten terug te nemen.

Het is niet voor het eerst dat Nederlandse autoriteiten asielzoekers proberen uit te zetten naar Duitsland. Om meer ruimte te maken in opvangcentra, beloofde Dijkhoff in mei dat hij 900 asielzoekers, die in eerste instantie in Duitsland asiel aanvroegen, zou terugsturen. Uiteindelijk ging Berlijn deels akkoord, en werden 450 migranten opgevangen in Duitsland.

Toch verzetten de Duitsers zich toen tegen de plannen van Dijkhoff. Het was volgens Berlijn helemaal niet zeker dat de asielzoekers eerst in Duitsland asiel hadden aangevraagd. Volgens Dijkhoff hadden de asielzoekers vingerafdrukken afgegeven in Duitsland, en werden ze volgens de regels van het Verdrag van Dublin terecht teruggestuurd. De helft van de migranten werd niet opgevangen door Duitsland. Het is dan ook waarschijnlijk dat Heijmans’ voorstel op verzet zal stuiten

Heijmans hielp Syrisch gezin

Hoewel de burgemeester bekendstaat om de forse maatregelen die hij neemt om criminele asielzoekers aan te pakken, heeft hij ook geprobeerd de uitzetting van een Syrische familie te voorkomen.

2016-11-16 09:59:03 DEN HAAG - Ahmed Marcouch (Pvda) bij het overleg over de Centrale Ondernemingsraad Politie. ANP BART MAATMarcouch wil asielprobleem Noord-Afrikanen oplossen met Marokkaanse versie van Opsporing Verzocht

Hij heeft het gezin geholpen met onderduiken, nadat de Syrische vrouw en haar vier kinderen te horen kregen dat ze werden teruggestuurd naar Duitsland. Dat werd in mei bekendgemaakt. Heijmans plaatste zich met zijn acties ‘boven de wet’, aldus het Nederlands Genootschap van Burgemeesters.

Niet alle ‘aso-asielzoekers’ in Weert worden naar Duitsland gestuurd: een deel van de criminele migranten komt uit de Balkan. Heijmans meldt dat zij direct worden teruggestuurd naar hun thuisland.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.