Marcouch: asielprobleem oplossen met Marokkaanse Opsporing Verzocht

28 december 2016Leestijd: 2 minuten
Ahmet Marcouch Foto: ANP

Met een Marokkaanse versie van Opsporing Verzocht hoopt PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch de problemen rond kansloze asielzoekers oplossen. De identiteit van de Marokkanen en Algerijnen moet zo bij de familie bekend worden.

Marcouch hoopt dat de families van zogenaamde ‘aso-asielzoekers’, veelal uit Marokko en Algerije, de migranten op deze manier terug laat komen. ‘Er zijn daar veel ouders die maar al te graag willen dat hun zonen thuiskomen,’ stelt Marcouch in De Telegraaf. ‘Met gedegen informatie kan de Algerijnse of Marokkaanse ambassade er niet meer onderuit. Ze moeten dan wel meewerken.’

Dijkhoff wil praten met Noord-Afrikaanse landen

De Algerijnse ambassadeur in Den Haag stelde woensdag dat de probleemasielzoekers maar een ‘klein probleem’ vormen en dat het helemaal niet is bevestigd dat het in veel gevallen om Algerijnen gaat.

Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) stuit al langer op problemen met de veilige thuislanden van deze kansloze asielzoekers. Noord-Afrikaanse landen als Marokko, Tunesië en Algerije weigeren in veel gevallen de migranten terug te nemen.

Dijkhoff zelf heeft ook al aangegeven beter overleg te gaan voeren met de autoriteiten in de Noord-Afrikaanse landen. Het kan volgens de VVD’er niet meer zo zijn dat de landen de ‘asielzoekers’ niet terugnemen.

Daarnaast wil Dijkhoff zorgen dat het in Nederland minder aantrekkelijk wordt gemaakt om te blijven. ‘Er zijn heel veel manieren waarop we kunnen aangeven dat voor hen geen plek is, door ze geen opvang te geven waarbij we ook zien dat heel veel Noord-Afrikaanse asielzoekers gewoon vertrekken.’

‘Weinig geluk dus, als je geen echte asielzoeker bent’

Algerije nam dit jaar 47 mensen terug, maar alleen de afgelopen maanden kwamen er al zo’n 680 Algerijnen naar Nederland. In veel gevallen hebben de asielzoekers geen papieren, wat uitzetting lastig maakt. De ambassadeur zegt dat hij niemand kan dwingen om terug naar huis te komen. ‘Ze zijn vrij om te doen wat ze willen.’

Marcouch reageert geschrokken op de opmerkingen van de Algerijnse ambassadeur. Volgens de PvdA’er willen de landen wel meewerken als ze via het programma worden geconfronteerd met de identiteit van de asielzoekers. Ook de families zullen helpen, denkt het Kamerlid.

‘Bovendien heeft zo’n uitzending ook een boodschap voor mensen die van plan zijn om hierheen te komen,’ aldus Marcouch. ‘Je wordt namelijk opgepakt en teruggestuurd. Weinig geluk dus, tenzij je een echte asielzoeker bent.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.