Waarom Duitsland schoorvoetend asielzoekers uit Nederland terugneemt

15 september 2016Leestijd: 2 minuten
Foto: ANP

Een rel tussen Duitsland en Nederland over het terugsturen van asielzoekers lijkt te zijn opgelost. 450 asielzoekers die zich eerst in Duitsland registreerden en daarna naar Nederland kwamen, mogen worden teruggestuurd.

Dat is wel een compromis, want Nederland wilde eigenlijk 900 asielzoekers terugsturen naar Duitsland. Uit documenten van het Duitse ministerie voor Migratie, in handen van De Volkskrant, blijkt dat Duitsland bereid is om de helft van dat aantal terug te nemen. Het wordt ‘een billijke verdeling’ genoemd.

Duitsland was het eerste EU-land waar ze werden geregistreerd
Het gaat om migranten die zich vorig jaar in Duitsland meldden en daar hun vingerafdrukken afgaven. Daarna reisden ze door naar Nederland, waar ze asiel aanvroegen. Volgens de regels van het Verdrag van Dublin is het aankomstland verantwoordelijk voor de asielprocedure en Nederland verzocht Duitsland ze terug te nemen.

Afgelopen jaar werd dat verdrag echter op grote schaal genegeerd, als gevolg van de enorme aantallen migranten die via de Balkanroute naar West-Europa kwamen. Duitsland, met het opendeurenbeleid van Merkel, weigerde om honderdduizenden migranten terug te sturen naar Griekenland, voor velen het eerste EU-land waar ze binnenkwamen.

Migrant in de kofferbakEen Duits parlementslid van de partij Die Linke is onder vuur komen te liggen, nadat bleek dat hij een Afrikaanse migrant met zijn auto Duitsland heeft binnengesmokkeld. De politie doet onderzoek, maar Diether Dehm zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.

Wij zijn niet verantwoordelijk, reageerden Duitsers eerst
De Duitse regering hield in eerste instantie vol dat 900 van de 2.000 migranten geen asielprocedure hadden gestart in het land, en weigerde daarom de groep terug te nemen. Over een zaak van drie Afghanen die naar Nederland kwamen, schreef de Duitse tegenhanger van het COA dat ‘de buitenlanders hier alleen zijn geregistreerd, voor het behandelen van het asielverzoek zijn we niet bevoegd’.

Nederland vocht alle 900 besluiten aan, in de helft van de gevallen met succes. Het Duitse ministerie voor Migratie heeft de verantwoordelijk voor die migranten intussen officieel erkend.