nederland

Algerije gaat ‘aso-asielzoeker’ niet zomaar terugnemen

28 december 2016Leestijd: 2 minuten

De Nederlandse regering wil asielzoekers uit veilige Noord-Afrikaanse landen snel uitzetten, maar stuit op weerstand. Algerije noemt de overlastgevende asielzoekers maar ‘een klein probleem’ en wil alleen meewerken als er een deal over economische samenwerking wordt gesloten.

De afgelopen maanden kwamen opeens honderden Marokkanen en Algerijnen als asielzoekers naar ons land. Ze hebben vrijwel geen kans op een verblijfsvergunning, omdat ze uit een veilig land komen. RTL Nieuws berekende dat deze migranten in zeker veertien Nederlandse gemeenten voor onrust zorgden, onder meer door diefstal en vandalisme.

Klein probleem, vindt Algerije
Een van de problemen is dat, als asielverzoeken worden afgewezen, de ongewenste asielzoekers vaak niet vrijwillig vertrekken. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (Asiel, VVD) wil dat de thuislanden gaan helpen bij de uitzetting, want momenteel weigeren landen als Marokko, Tunesië en Algerije in veel gevallen om de migranten terug te nemen.

De regering van Algerije is niet van plan zomaar de helpende hand te bieden. In een interview met De Telegraaf zegt de Algerijnse ambassadeur in Den Haag, Noureddine Ayadi, dat helemaal niet duidelijk is het dat de probleemasielzoekers Algerijnen zijn. ‘Soms komen ze uit Marokko’, aldus Ayadi, die de hele kwestie ‘slechts een klein probleem’ noemt.

Helpende hand is niet gratis
Algerije nam dit jaar 47 mensen terug, maar alleen de afgelopen maanden kwamen er al zo’n 680 Algerijnen naar Nederland. In veel gevallen hebben de asielzoekers geen papieren, wat uitzetting lastig maakt. De ambassadeur zegt dat hij niemand kan dwingen om terug naar huis te komen. ‘Ze zijn vrij om te doen wat ze willen.’

Ayadi zegt dat zijn land best wil helpen om afgewezen Algerijnen terug te nemen, maar daarvoor moet Nederland wel eerst een deal sluiten. Hij heeft het onder meer over nauwere economische samenwerking en overleg over terrorisme.

Dijkhoff baalt al langer van de houding van Noord-Afrikaanse landen. ‘Het zijn niet de makkelijkste landen’, zei de staatssecretaris eerder. ‘Dit is echt een zaak van lange adem.’ Tot die tijd wil hij vooral de toestroom van Noord-Afrikaanse migranten voorkomen. Zo schrapte de regering onder meer de ‘oprotpremie’.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.