Balkanlanden weren vanaf nu economische migranten

19 november 2015Leestijd: 2 minuten
'AFP'

De landen Macedonië, Servië, Kroatië en Slovenië hebben besloten om alleen nog maar personen uit Syrië, Irak en Afghanistan door te laten aan de grens. Door die beslissing ontstaan nieuwe opstoppingen bij de grenzen.

Dat meldt de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties.

Tegengehouden

Vooral Iraniërs, Pakistanen en mensen uit Afrikaanse landen als Somalië en Algerije worden nu tegengehouden aan de grens. Macedonië, dat al bezig is met het bouwen van een hek, heeft de afgelopen uren zo’n driehonderd migranten geweigerd.

Het gaat hoofdzakelijk om Iraniërs. De maatregel is een gevolg van de beslissing van Slovenië om migranten aan de grens te gaan selecteren. Dat land kreeg te maken met de migratiestroom nadat Hongarije alle grenzen had gesloten. Door de beslissing van Slovenië ontstond er een domino-effect. Kroatië zat met de in Slovenië geweigerde migranten in de maag en besloot een soortgelijke maatregel te nemen. Vervolgens deden Servië en nu ook Macedonië hetzelfde.

Opstopping

Door de maatregel stranden honderden migranten aan de grenzen. Zo zitten er mensen uit Algerije, Tunesië, Marokko en Bangladesh vast bij het plaatsje Sid in Servië.

Ze komen Kroatië niet in, maar kunnen ook niet terug naar Macedonië want dat land neemt ze niet op.

UNHCR zegt de ontwikkelingen in de gaten te houden.

De Europese Unie (EU) besloot naar aanleiding van de aanslagen in Parijs om de controles binnen de Schengenzone op te voeren. Het is goed mogelijk dat één of meerdere van de terroristen de migrantenstroom hebben gebruikt om ongezien terug in Europa te komen waar ze zo onder de radar in alle rust de aanslagen konden voorbereiden.