nederland

Weer onheilspellend rapport over migrantencheck: ‘Iedereen kan binnenkomen’

21 december 2016Leestijd: 2 minuten

Het is onwaarschijnlijk dat migranten op dit moment goed worden doorgelicht op terrorisme. Extremisten kunnen daarmee gemakkelijk Nederland binnenkomen.

Dat blijkt uit een nu nog geheim rapport van de Inspectie Veiligheid en Justitie dat in januari moet verschijnen, en in handen is van De Telegraaf. ‘Iedereen kan gewoon binnenkomen. De zaak wordt belazerd,’ zegt een overheidsfunctionaris tegen de krant.

Ongelezen berichten en foto’s

De discussie over extremisten die mogelijk onder de asielstroom het land binnenkomen laait weer op na de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn afgelopen maandag. Staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel toonde zich eerder dit jaar nog optimistisch over de screening van asielzoekers.

Maar het rapport, dat eigenlijk woensdag uit zou komen maar vanwege de aanslag is uitgesteld tot januari, heeft een andere strekking: ‘Het volledig identificeren en onderkennen van signalen van terrorisme is niet realistisch’, en de ‘mogelijkheden voor het signaleren van terrorisme blijven beperkt’. Volgens de anonieme ambtenaar is de situatie eigenlijk nog erger. Volgens hem blijven Arabische teksten op telefoons van immigranten ongelezen, en wordt er niet gekeken naar gewiste foto’s en berichten, terwijl dat technisch gezien wel kan.

Versnelde invoering van anti-terreurmaatregelen

Ondertussen wil de Tweede Kamer dat er een schepje bovenop wordt gedaan bij het voorkomen van radicalisering. Terwijl Nederland maatregelen tegen terreur kent die veel verder gaan dan die van buurlanden, zijn veel van de wetten nog niet in werking.

‘Er moet echt tempo gemaakt worden,’ zegt PvdA-Kamerlid Jeroen Recourt over de wetsvoorstellen, die veelal in de Eerste Kamer blijven hangen. Ook VVD-Kamerlid Ockje Tellegen wil dat er haast gemaakt wordt: ‘We weten natuurlijk niet of het aan onze veiligheidsdiensten te danken is dat er in Nederland nog geen grote terreuraanslag heeft plaatsgevonden. Wel stel ik vast dat er in Nederland een forst pakket aan maatregelen ligt dat ze in omringende landen nu versneld aan het invoeren zijn’.

Het is niet de eerste keer dat de screening van asielzoekers wordt gekraakt in overheidsrapporten. In mei van dit jaar kwam justitie ook met zo’n rapport, waarin ook stond dat mobiele telefoons maar matig werden gecheckt. De controle van migranten wordt vaak bemoeilijkt omdat ze geen (legale) papieren hebben wanneer ze Europa binnenkomen.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.