Dijkhoff: huisarrest tijdens Oud en Nieuw voor ‘heel irritante’ asielzoekers

12 december 2016Leestijd: 2 minuten
Dijkhoff oppert om lastige asielzoekers huisarrest te geven tijdens de Jaarwisseling - Foto: ANP

Dit jaar zijn inmiddels ongeveer 22.880 ‘ongewenste vreemdelingen’ uit Nederland vertrokken. Het gaat om migranten die geen aanspraak konden maken op een asielstatus.

Iets meer dan de helft verliet onder toezicht het land, en 47 procent is ‘zelfstandig’ vertrokken, meldt staatssecretaris Klaas Dijkhoff (VVD) van Asiel maandag in het Radio1-programma Dit is de Dag.

Crimineel gedrag

‘Dat is altijd een lastig punt. Ik kan niet bewijzen dat hij er niet is. Maar het is ook niet logisch om aan te nemen dat iedereen die zelfstandig vertrokken is, nog in Nederland is,’ aldus Dijkhoff.

Onder de vertrokken migranten zijn 890 Marokkanen en 460 Algerijnen, de groepen die de afgelopen tijd beruchtheid verwierven vanwege crimineel gedrag en overlast in asielzoekerscentra. Marokko en Algerije staan bovendien te boek als veilige landen, waardoor de kans op asiel voor migranten uit die landen sowieso vrijwel nihil is.

Om de overlast door deze groepen asielzoekers aan banden te leggen, stelt Dijkhoff onder meer voor om ‘heel irritante’ asielzoekers huisarrest te geven tijdens Oud en Nieuw. De maatregel lijkt een direct voortvloeisel uit de gebeurtenissen tijdens oudejaarsavond in Keulen vorig jaar. Het gaat erom dat ‘bekende overlastgevers’ binnen blijven, zegt de staatssecretaris.

Toename door gezinshereniging

Van de al vertrokken migranten, kwamen de meeste uit Albanië (13 procent), gevolgd door Irak (zes procent), Servië (vijf procent), en Syrië (vijf procent). Het gaat daarbij niet alleen om afgewezen asielzoekers, maar ook om bijvoorbeeld mensen die illegaal in Nederland verbleven, personen van wie de vergunning is ingetrokken is of niet meer geldig is en mensen van wie de asielaanvraag in een ander EU-land moet worden behandeld.

Bij de asielinstroom van vorige maand is een forse stijging te zien in het aantal personen dat via gezinshereniging naar Nederland kwam. Het gaat daarbij om mensen die zich bij een gezinslid voegen dat al een verblijfsvergunning heeft. Het aantal nareizigers steeg fors van 1550 in oktober naar 2132 in november. Daarbij vormen Syriërs de grootste groep.