buitenland

Zeker 12 doden bij ‘verwachte’ aanslag op kerstmarkt Berlijn

19 december 2016Leestijd: 3 minuten

Op een kerstmarkt in Berlijn is maandagavond een vrachtwagen ingereden op het publiek. Er is sprake van zeker 12 doden en tientallen gewonden. De autoriteiten zagen een aanslag aankomen, maar wisten die niet te voorkomen.

De vrachtwagen reed rond 20.00 uur met hoge snelheid door een voetgangersgebied voor de Gedächtniskirche, dicht bij de Kurfürstendamm. Daar wordt elk jaar een van de populairste kerstmarkten van Berlijn gehouden.

Volgens de politie zijn er zeker 12 doden. Dagblad BILD meldt ook nog eens 50 gewonden. Er zijn geen aanwijzingen dat er Nederlanders zijn onder de slachtoffers. De politie gaat uit van een terroristische aanslag, maar onderzoekt ook andere opties.

Bijrijder dood aangetroffen, wagen mogelijk gekaapt
Volgens ooggetuigen reed de chauffeur met zo’n 65 kilometer per uur over het voetpad en deed hij of zij geen enkele moeite om af te remmen. Nadat de vrachtwagen tot stilstand kwam, vluchtte de chauffeur weg. Op foto’s is te zien dat de voorruit van de vrachtwagen is verbrijzeld. Ook zijn verscheidene gewonden te zien.

De vermoedelijke chauffeur van de vrachtwagen werd na een klopjacht opgepakt in de buurt van de dierentuin van Berlijn. Politiebronnen zeggen tegen Der Tagesspiegel en Die Welt dat het waarschijnlijk gaat om een Afghaanse of Pakistaanse man, die bij de politie onder meerdere namen bekend is. De bijrijder, een Poolse man, werd dood in de kabine van de vrachtwagen aangetroffen.

De vrachtwagen heeft een Pools kenteken: de eigenaar van vervoersbedrijf Ariel Zurawski zegt dat de wagen eigenlijk op weg was naar Italië, en dat er maandag na 16 uur geen contact meer was met de chauffeur, een neef van de eigenaar. Het Duitse RTL meldt dat de dode bijrijder de oorspronkelijke bestuurder was, en dat de opgepakte man de vrachtwagen had gekaapt.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Premier Mark Rutte (VVD) heeft gereageerd op de gebeurtenissen. ‘Berlijn treurt. En wij treuren mee om de vele doden en gewonden. We denken aan iedereen die vanavond vergeefs wacht op de thuiskomst van zijn geliefde.’

Al langer terreurdreiging in Duitsland
De Duitse autoriteiten waarschuwen al langer voor aanslagen rond de kerstdagen en zouden zelfs concrete aanwijzingen hebben gehad over een aanslag in Berlijn. Onlangs werd nog een terreurcel opgerold die plannen had om toe te slaan in Straatsburg en wilde een 12-jarige jongen een spijkerbomaanslag plegen op een kerstmarkt in Ludwigshafen.

Daarop adviseerde het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken om de feestdagen in Europa met voorzichtigheid te betrachten. Eerder werd in Nice een vrachtwagen gebruikt bij een soortgelijke terreuraanval: afgelopen zomer werden 86 mensen doodgereden in de Zuid-Franse stad.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.