nederland

Kamer stuurt Rutte naar Brussel: stop EU-steun aan Turkije

27 september 2016Leestijd: 2 minuten

Als kandidaat-lid van de Europese Unie ontvangt Turkije elk jaar 600 miljoen euro aan steun. Als het aan de Tweede Kamer ligt, wordt daarmee direct gestopt. Voor het plan om ook de toelatingsgesprekken met Turkije stil te leggen, was niet voldoende steun.

Turkije krijgt jaarlijks 600 miljoen euro vanuit Brussel als steuntje in de rug bij het voldoen aan alle eisen van de EU. Vooral op het gebied van wet- en regelgeving moet een kandidaat-lid allerlei aanpassingen doen, voordat onderhandelingen succesvol kunnen worden afgerond.

Rutte moet naar Brussel om standpunt over te brengen
Na de mislukte Turkse staatsgreep en de zuivering die president Recep Tayyip Erdogan daarna doorvoerde, zijn de beginselen van democratie en rechtstaat stelselmatig genegeerd, vindt de Tweede Kamer. Een motie van ChristenUnie en SP om de EU-geldkraan dicht te draaien, werd dinsdag aangenomen. Premier Mark Rutte (VVD) wordt nu naar Brussel gestuurd met de opdracht om de EU-steun aan Turkije op te schorten. Dat is een lastige taak, want dat kan Nederland niet zomaar alleen bepalen.

De Kamer wil ook dat het kabinet een einde maakt aan het financieren van moskeeën door de regering van Turkije. Diyanet, de moskeeorganisatie van het Turkse regime, heeft volgens een Kamermeerderheid een negatieve invloed op Nederland. Ook dat wordt moeilijk: Rutte waarschuwde eerder al dat het door godsdienstvrijheid in de praktijk lastig is om financiering te verbieden. Minister Asscher (PvdA) komt binnenkort met een aantal concrete plannen.

Maar toelatingsgesprekken gaan sowieso door
Gert-Jan Segers van de ChristenUnie diende in hetzelfde debat ook een motie in om de toelatingsgesprekken met Turkije totaal stil te leggen. Daarvoor bleek, ondanks steun van de voltallige oppositie, geen meerderheid. Regeringspartijen PvdA en VVD stemden tegen.

Uw cookieinstellingen laten het tonen van deze content niet toe. De volgende cookies zijn nodig: marketing. Wijzig uw instellingen om deze content te zien.

Andere landen gingen recentelijk wel zover om de gesprekken met Turkije definitief te staken. In augustus noemde de Oostenrijkse bondskanselier Christian Kern toelatingsgesprekken niets meer dan ‘‘diplomatieke fictie’. ‘We moeten de resetknop indrukken en op zoek gaan naar een alternatief.’

Ingelogde abonnees van EWmagazine kunnen reageren
Bij het plaatsen van een reactie geldt een aantal voorwaarden. Klik hier voor de voorwaarden.

Reacties die anoniem worden geplaatst of met een overduidelijke schuilnaam zullen door de moderator worden verwijderd, evenals reacties die niets met het onderwerp van het artikel te maken hebben. Dit geldt evenzeer voor racistische of antisemitische reacties. De moderator handelt in opdracht van de hoofdredacteur.